At folk stirrer på dem
Vanlige utfordringer
Føle seg engstelig eller nervøs ute blant folk
Personer med et utseende som andre kan legge merke til, slik som deg, kan bli engstelige eller nervøse når de er ute blant folk. For eksempel ute sammen med venner eller når de er på steder med mange fremmede, som på en skole eller et kjøpesenter. Dette kalles også sosial engstelse eller sosial angst.
Disse følelsene kan variere fra å føle seg engstelig for hvordan andre oppfatter utseendet ditt, til det å ikke orke å gå ut på grunn av frykt for andre menneskers reaksjon på ditt utseende, som for eksempel stirring eller erting.
Det er veldig slitsomt å ha sånne følelser, og det kan hindre deg i å ha det godt. Her kommer noen erfaringer fra ungdommer som har opplevd lignende utfordringer. Kjenner du deg igjen i noen av dem?
Lucas har en synlig hudsykdom og pleide å holde seg hjemme på grunn av sykdommen
Jeg strevde veldig i 2 år. Kom meg liksom ikke ut av sengen. Det var helt bånn i bøtta. Jeg innbilte meg at jeg var syk, og droppet skolen et par dager nesten hver eneste uke. Jeg våknet og tenkte at i dag går jeg ikke på skolen og så sa de bare «greit». Jeg sa ikke noe om sykdommen, jeg sa jeg hadde hodepine. Fant på mange teite forklaringer, men egentlig var det sykdommen. Jeg gikk aldri ut, var som en eneboer, liksom. Det var fælt.
Nora har leppe- kjeve og ganespalte
Jeg hater når folk ser på meg. Spesielt voksne, for de burde vite bedre.
Alex mangler en kroppsdel
Det er verre når jeg treffer folk. Jeg hater at de stirrer på meg. Skulle ønske jeg kunne skjule det. Noen sier «ååå stakkar». Det hater jeg! Det minner meg på hvordan jeg ser ut.
Takle andre menneskers reaksjoner på ditt utseende
Mange ungdommer med et annerledes utseende kan oppleve:
At folk gjør narr av dem
Erting eller mobbing
Uønskede kommentarer om utseendet sitt
Spørsmål om sitt utseende som de ikke har lyst til å svare på
Slike opplevelser kan virke sårende, og gjøre at mange føler seg engstelige og ensomme eller annerledes. Men Ung Face It vil vise at du ikke er alene om å føle det sånn.
Her kommer noen erfaringer fra andre ungdommer med et annerledes utseende. Les dem og se om du har hatt lignende erfaringer selv.
Ingrid mistet alt håret
Jeg hater når folk stirrer på meg. Det er en skikkelig irriterende jente på skolen som alltid sier «hvorfor går du med lue?». Jeg vil ikke svare, for det har hun ikke noe med. Jeg ville ikke at andre skulle se at jeg ikke hadde hår, for da ville det komme enda flere spørsmål.
Kristian har en lammelse i ansiktet
Når jeg kommer inn på en café, snur folk seg mot meg og stirrer, og det irriterer meg. En gang var jeg ute med min kusine, og da satt det 2 eller 3 menn ved et bord litt bortenfor. Da vi gikk forbi dem, så de på meg på en måte som gjorde meg veldig klar over skjevheten i ansiktet, og jeg ønsket meg bare langt bort.
Julie har acne
Fremmede har også kommet bort til meg på gaten og sagt «å, jeg kjenner en som også har sånn, og hun fikk gjort noe med det, og hvis du er interessert kan jeg kanskje fortelle deg mer». Jeg hadde ikke bedt om råd fra noen, men jeg fikk det likevel.
Lucas forteller
En gang var jeg plaget med masse tykke, skjellete skorper, og hodebunnen var verst, skikkelig tykt i håret, og jeg var på skolen og fikk alle mulige kommentarer, som «hva er det du har på hodet», og det føltes virkelig ille.
Det er ikke din skyld hvis andre mennesker reagerer på utseendet ditt. Det finnes flere organisasjoner som jobber med å øke folks kunnskap om annerledes utseende, og om hvor viktig det er å ikke stirre og dømme andre basert på utseendet. Et av disse er Senter for sjeldne diagnoser som har oversatt og testet ut Ung Face It. De to andre holder til i England og er Centre for Appearance Research og Changing Faces . Ung Face It er ment som en første hjelp for å lære deg å håndtere andre menneskers reaksjoner og bli mer sikker på deg selv.
Jonas erfaring – han har brannskader
Det er liksom oss og dem – oss med annerledes utseende og de andre menneskene. Jeg er usikker, de er nervøse, de vet ikke hvordan det er, de tror de vet det, men de tar feil. Folk burde egentlig være mer åpne og forståelsesfulle og så videre, men det kommer til å ta lang tid. I mellomtiden kan det være greit for oss (med annerledes utseende) å bli litt mer aktive og hjelpe oss selv, sånn at andre sier «du ser annerledes ut, men det er helt greit».
Om erting og mobbing
Erting er at noen kaller deg noe stygt, gjør narr av deg eller sårer deg. Det er også erting når noen gjør grimaser, gjemmer tingene dine, eller gjør seg til foran deg eller bak ryggen din. Det er ikke alltid vondt ment, men det kan gjøre vondt uansett. I en familie hender det ofte at man erter hverandre, uten at det er ment å såre.
Men når du blir ertet på samme måte om og om igjen, eller du ertes for noe som du selv synes er vanskelig, da spiller det ingen rolle om den andre ikke mener å såre deg. Det som teller er om du tar deg nær av det.
Blir du ertet om og om igjen, og du ikke vet hvordan du skal stoppe det – da er det mobbing. Mobbing kan også være at du blir holdt utenfor, at du blir presset til å gjøre ting som du ikke vil eller du blir slått, dyttet eller pirket på. Husk at det er du som vet om du føler at du blir utsatt for mobbing eller ikke.
Mobbing kan foregå hvor som helst. Det kan være på skolen, universitetet, på nett eller i nærmiljøet. Mobbere er sjelden dine venner (men de kan være det!). Hvis noen begynner å mobbe deg, så be om hjelp raskt, fra venner, foreldre, lærere eller andre voksne du stoler på. Hvis mobbingen har pågått lenge, kan det ta tid å få gjort noe med den, men det er aldri for sent å be om hjelp. I Ung Face It finner du verktøy som kan gjøre det lettere for deg å takle erting og mobbing, men fortell det til noen du stoler på om du blir mobbet.
Jeg blir mobbet – hva skal jeg gjøre?
Her får du noen tips på hva du kan gjøre hvis du blir mobbet:
- 1
Mobbere tar det for gitt at du ikke forteller det til andre.
Vis dem at de tar feil!
- 2
Snakk med en voksen du stoler på.
Snakk for eksempel med en lærer, foreldre eller en slektning.
- 3
Få med deg en venn.
Hvis du synes det er vanskelig å snakke med en voksen, få med deg en venn når du skal gjøre det, eller be noen om å snakke med den voksne for deg.
- 4
Vær sta og hold ut.
Hvis du ikke får hjelp av den første som du snakker med, ikke gi opp. Snakk med noen andre.
- 5
Det kan være lurt å skrive opp alt som er blitt sagt eller gjort mot deg.
Prøv å også å skrive ned hva du føler og tenker. Når du har funnet en du stoler på, snakk med ham eller henne om det du har skrevet ned.
- 6
Husk at mobbing på nett også er ulovlig.
Ta vare på meldinger, bilder og andre ting for å ha bevis.
- 7
Be personen du snakker med om det som skjer om å ikke gjøre noe uten å fortelle deg om det først.
Du har rett til å få vite hva som gjøres på dine vegne, og å mene om det er lurt eller ikke.
- 8
Aller viktigst: gjør noe!
Noen ganger er mobbingen kortvarig, men hvis du ikke gjør noe med den, kan den fortsette inntil noen blir veldig lei seg eller skadet. Og ”noen” kan være deg, eller kanskje mobberne finner andre de kan plage. Hvis ingen stopper mobberne, er det sannsynlig at de bare fortsetter.
Her er eksempler på ting du ikke bør gjøre:
- 1
Ikke prøv å løse problemet bare på egen hånd.
Det er ikke flaut å be om hjelp.
- 2
Ikke slå de som mobber deg
Da kan du bli beskyldt for å ha bidratt til situasjonen.
- 3
Vær alltid ærlig om det som har hendt.
Hvis noe av det du forteller viser seg å være usant, kan andre tvile på det du forteller.
- 4
Ikke skjul det som skjer med deg for voksne du stoler på.
Mobbernes viktigste våpen er at ofrene deres ikke tør å fortelle om mobbingen. Derfor er de så opptatt av at du ikke skal si noe.
På ung.no kan du lese mer og få en oversikt over hjelpetjenester og chattetjenester hvor du kan snakke om mobbing.
Når utseendet tar for mye plass
Når man er ungdom, er det vanlig å være opptatt av sitt eget utseende. Hvis man i tillegg har et utseende som skiller seg ut, er det helt normalt å være ekstra opptatt av hvordan man ser ut. Dette kan noen ganger bli et problem. Jo mer du tenker på og bekymrer deg for utseendet ditt, jo mer kan du innbille deg at andre mennesker reagerer negativt, selv om de ikke gjør det. Her er et eksempel som kan forklare dette bedre:
Amir tenker hele tiden på hvordan han ser ut, det er det første han tenker på når han er sammen med andre. Derfor tror han også at alle tenker negative ting om ham – selv om de ikke engang har oppdaget at noe er annerledes. Disse tankene gjør ham sint og irritabel og skeptisk til andre mennesker. Hans oppførsel fører til at andre unngår ham, eller blir irritert på ham. Dette blir en ond sirkel som fører til at Amir er lei seg og har problemer med å få venner.
Liam
Jeg må ta meg sammen for å ikke tenke på det som er annerledes hele tiden. Jeg tar alltid for gitt at folk tenker det verste. Siden jeg selv plages av det, tror jeg at andre også synes det er plagsomt, så jeg blir opprørt, og da føler andre seg også ukomfortable sammen med meg.
I Ung Face It får du verktøy som kan hjelpe deg ut av denne onde sirkelen.
Hvordan du ser på deg selv
Det er ikke bare hvordan andre oppfatter oss som er viktig. Hvordan vi oppfatter oss selv og vårt eget utseende er også viktig.
Vi har alle et indre bilde av oss selv og hvordan vi ser ut – vårt kroppsbilde. Enhver større forandring på dette kroppsbildet (vi ser ikke lenger ut slik vi er vant til å se ut) kan oppleves ganske stressende og gi oss en følelse av å ikke lenger kjenne oss selv igjen. Hvis du har en annerledeshet som du ikke ble født med kan det være vanskelig å bli vant til «den nye deg».
Ingrid
Før jeg mistet håret følte jeg meg alltid bra. Jeg elsket å handle klær, og visste at jeg så bra ut. Det var en god sirkel også, for når du synes du ser bra ut, føler du deg bra. Nå merker jeg at det at jeg ikke har hår påvirker meg veldig, for jeg vet at jeg ser annerledes ut.
Det kan være vanskelig å godta at personen du ser i speilet, er deg selv. Det spiller ingen rolle om endringen er liten eller stor – det kan ta tid å venne seg til et endret utseende. Dette gjelder ikke bare skader og arr.
Endringer som skjer over tid (som hudsykdommer eller medfødte tilstander) kan også være utfordrende. Kanskje du er født med en tilstand som gjør at du går gjennom operasjoner som endrer utseendet ditt. Det kan også føles vanskelig å måtte venne seg til et nytt utseende etter en operasjon, selv om det er en endring du selv har ønsket deg.
Faktisk kan enhver synlig endring påvirke din selvfølelse og selvtillit, og kan føre til at du føler deg ensom, trist og isolert. Spesielt i ungdomsårene, når presset på å være «normal» og «vakker» er enda større.
Zahra
Jeg har et hudproblem, og det er ganske vanskelig når du vil være lik alle andre. Det er ikke så lett å skulle vise frem huden sin, for man vil jo se ut som alle andre, og det ser ikke spesielt bra ut. Du vil jo gjerne unngå å føle at du blir ledd av eller sett på. Det skal så lite til for å skille seg ut. Jeg prøvde mange slags knep for å takle det, som å ikke snakke om det og dekke over det, som funker bra om vinteren, men om sommeren, når jeg driver med idrett, er det ganske vanskelig.
Korte øvelser
Øvelse gjør mester! Derfor foreslår Ung Face It noen øvelser som kan hjelpe deg i hverdagen. Det er viktig å gjennomføre øvelsene i programmet. De vil lære deg å takle det som er vanskelig for deg på en bedre måte. Noen oppgaver gjennomføres med en gang. De er kalt «Kort øvelse» og «Spørsmål om deg». Andre oppgaver kommer til sist i kapitelene og gjennomføres mellom de ulike kapitelene i Ung Face It og er kalt «Øvelser».
Kort øvelse: Hvordan vi ser på oss selv
Hvis det som har endret seg med ditt utseende har skjedd når du var gammel nok til at du husker hvordan det var før, kan du minnes første gang du så deg i speilet og så den «nye deg»? Hvordan følte du deg da?
Dersom du er født med et annerledes utseende, kan du huske første gangen du oppdaget det? Hvordan følte du deg da?
Dersom du liker å skrive og notere, kan du gjøre denne øvelsen skriftlig.
Kort øvelse: Vanlige utfordringer for personer med et annerledes utseende
Noen utfordringer er vanligere enn andre for personer med et annerledes utseende. Vi er alle forskjellige når det kommer til hvordan vi tolker det som skjer og hvordan vi takler ting som gjør oss engstelige eller bekymret. Det kan være lurt å bruke ett minutt på å tenke gjennom akkurat det du synes er vanskelig.
Hva synes du er vanskelig ved å ha et utseende som skiller seg ut? Du kan for eksempel tenke på hendelser du har opplevd eller situasjoner som pleier å gjøre deg usikker eller engstelig.