Sette mål
I denne delen vil du lære å sette deg mål, slik at du kan overvinne små og større utfordringer som er vanskelig for deg.
Uansett hvem du er og hva du gjør, handler livet ofte om å sette seg mål og å nå dem. Disse målene kan være alt fra å overvinne ting du gruer deg til, som for eksempel å gå på kino, spise på kafé, bestå en eksamen, lære et nytt dansetrinn eller bestige Mount Everest!
Målsetting er viktig for vår selvfølelse. Mål gir oss nye erfaringer, og en følelse av stolthet når vi når dem.
Julie:
Jeg opplever det som nyttig å sette mål i mange situasjoner. Jeg har ofte brukt dette for å takle at andre reagerer på ansiktet mitt. Det er nyttig å dele opp litt vanskelige mål i små deler som jeg kan klare en etter en. Jeg skriver lister med ting jeg ønsker å oppnå og setter opp punkter med de forskjellige delene. Det er en kjempegod følelse å krysse av for noe jeg har gjort og klart!
De fleste synes det er vanskelig å sette seg mål. Hvis du er lei deg eller motløs, kan selv tanken på å sette seg mål, være slitsomt! Her er noen andre grunner til at det kan være vanskelig å sette seg mål:
- 1
Du har kanskje lav selvfølelse eller selvtillit og tror ikke at du kan oppnå de tingene du vil.
- 2
Folk kan si ting som får deg til å tro at du ikke kan oppnå det du ønsker. Enkelte mennesker vil kanskje tenke at du ikke kan få deg en jobb der du blir veldig synlig hvis du har et annerledes utseende, som for eksempel å bli skuespiller, sanger eller programleder. Det stemmer ikke, men tanken kan smitte over på deg og det kan gjøre at du gir opp noen av drømmene dine.
Hvis du har en funksjonshemming
Det kan være vanskelig å ha en funksjonshemming i tillegg til synlig annerledeshet. Noen mennesker tror at du ikke kan oppnå like mye som andre hvis du har en funksjonshemning. For eksempel vil noen kanskje tro at en med cerebral parese aldri kan bli skuespiller, eller at en i rullestol ikke kan bli en god idrettsutøver.
Grunnen til at folk tror dette, er at de ikke kan forestille seg hva det vil si å være i den situasjonen. De er kanskje redde for at du skal bli skuffet og vil beskytte deg fra det. Eller de er ikke vant til det, og forstår ikke at det lar seg gjøre. Slike holdninger stemmer ikke, men kan smitte over på deg hvis du ikke passer på. Det å sette seg mål og lage en plan med delmål kan hjelpe deg med å finne ut av hva som er mulig for deg, og hva som kun er dine eller andres forestillinger om hva du kan og ikke kan klare.
Rollemodeller
Det er ikke mange mennesker med et annerledes utseende på TV eller i andre kanaler. Men det er noen, og de er viktige forbilder – og det trengs flere!
Her er noen sitater fra kjente personer med et annerledes utseende.
«Arrene var en avgjørende erfaring som formet meg for livet. Jeg vil ikke bruke plastisk kirurgi. Ta meg som jeg er, eller la det være. Det samme gjelder tennene. Jeg vil ikke endre den jeg er.»Carlos Tevez, tidligere fotballspiller
«Før trodde jeg at verden var full av fæle, overfladiske mennesker, men nå vet jeg at verden er full av fantastiske enkeltindivider – som elsker livet. Jeg er så stolt av den jeg er. Og Treacher Collins-syndromet har gjort meg til den jeg er i dag. Og vet du hva? Jeg er temmelig kul også.»Jono Lancaster, foredragsholder og modell
«I begynnelsen ble jeg veldig deprimert av arrene mine, det skjønner du sikkert. Nå liker jeg dem. Hvis jeg kunne designe noe selv, tror jeg ikke jeg kunne gjort det bedre.»Seal, sanger
«Jeg har aldri vært flau over arrene mine og aldri dekket dem til. Som barn lærte jeg at det ikke var noe galt med arrene, ja, det gikk faktisk så langt at jeg viste dem til folk og sa “se hva jeg har!” Hvis andre ikke liker arrene, får det være deres problem. Det som styrket selvtilliten min da jeg kom fra sykehuset, var at faren og moren min sendte meg på en dramagruppe hver lørdag morgen. Jeg elsket det! Jeg konsentrerte meg om å bli en god skuespiller og å ha det gøy, i stedet for å bekymre meg over hva andre syntes om arrene mine. Jeg ville aldri gjort noe med arrene mine, de har gjort meg til den jeg er, de er en del av meg.»Amanda Redman, skuespiller
Rollemodeller kan være kjendiser, som i eksemplene ovenfor, men trenger ikke å være det. Det kan også være personer i din nærhet. For eksempel i familien eller i en brukerforening, som du ser opp til og ønsker å etterligne. Det å ha gode rollemodeller er viktig fordi det kan hjelpe deg å styrke din selvtillit og gjøre at du føler deg mindre alene. Rollemodeller minner deg også om at det er mulig å nå sine mål selv om man har en tilstand som er synlig for andre.
Tips fra Ida
På sosiale medier finner du mange personer som deler sine erfaringer med å leve med et annerledes utseende, og du kan helt sikkert finne noen med samme eller lignende tilstand som deg. Sosiale medier kan være en god måte å finne rollemodeller på! Men husk at sosiale medier også kan inneholde erfaringer og kommentarer som er vonde å lese. Kanskje det er lurt å ha med deg en venn eller en voksen du er trygg på når du leter etter gode rollemodeller?
Å sette seg mål kan føles vanskelig
De fleste synes det er vanskelig å sette seg mål. Jonas har brannskader og kan ikke lenger gjøre alt han kunne før.
Jonas
Selv små ting som å hoppe på trampoline. Så enkelt, men jeg klarer ikke det nå, og da føler jeg at jeg har mistet noe som var kjempeviktig for meg. Jeg trenger hjelp til å lære hva jeg kan og hva jeg ikke kan gjøre – og til å akseptere at det er blitt sånn.
Det er viktig å planlegge hvordan du skal nå et mål. Mange er bare opptatt av det endelige målet, og bruker ikke nok tid til å tenke hvordan de skal komme seg dit! Nå, i del 3, kommer tips som kan hjelpe deg.