Del 3

Kroppsspråk

Kroppsspråk er ytre signaler kroppen din sender og som andre kan legge merke til. Dette er signaler som kan vise hvordan du har det. For eksempel på måten du står, hvordan du bruker blikket ditt eller ansiktsuttrykket du har.

Tenk på en situasjon du har vært i hvor du snakket med noen og du kunne gjette hvordan de følte seg ved å se på dem.

Lucas

Kroppsspråk er viktig. Når huden min er skikkelig stygg og jeg er sammen med andre, blir jeg veldig opptatt av mitt eget utseende. Det gjør meg mer oppmerksom på hvordan andre oppfører seg og når jeg tror at de stirrer på meg, blir jeg urolig. Da starter de negative tankene. Du føler at du gjør et nummer av deg selv på flere måter, og det skaper oppmerksomhet.

00:00

Ida

Når det gjelder kroppsspråk, pleide jeg å bite negler som en gal. Det skapte ekstra oppmerksomhet og alle kunne se at jeg var nervøs.

00:00

Disse sitatene viser hvordan et urolig eller engstelig kroppsspråk kan gjøre det vanskeligere for deg når du er sammen med andre mennesker. Heldigvis er det mulig å endre kroppsspråket ditt. På denne måten kan du påvirke andres tanker, slik Zahra gjorde:

Jeg fikk hjelp til å jobbe med kroppsspråket mitt. Det var nyttig og bra. Mange kan være litt skeptisk til at det hjelper – det var jeg også – men det funket virkelig!

00:00

Ansikter

Når man snakker med andre, ser man mye på området rundt øynene, nesen og munnen. Et ansikt som er litt annerledes kan dermed virke distraherende for den du snakker med. Derfor er det viktig for mennesker med et synlig annerledes ansikt å lære seg å håndtere slike situasjoner.

Vi har mange ulike muskler i ansiktet. Våre ansiktsuttrykk kan dermed vise en rekke forskjellige følelser, fra avsky eller misnøye til overraskelse eller glede.

Se på denne personen:

Tenk litt på hvordan du tror hun har det eller føler seg. Tror du for eksempel at hun er vennlig, spennende, trist, ulykkelig, sint …

Her er den samme personen igjen:

Ta en titt og prøv igjen. Forestill deg hvordan du ville oppfattet denne personen hvis du møtte henne.

Alle vil svare litt forskjellig på denne aktiviteten, men vanligvis vil folk være mer negative til det første bildet. Dette er fordi hun ikke smiler og ser bort fra deg.

Folk føler seg mer positive og er mer glade for å møte personen i det andre bildet, fordi hun virker vennlig.

Hva skjer når vi smiler?

Å smile gjør at vi føler oss bedre og viser andre at vi føler oss trygge, er vennlige og imøtekommende. Prøv å gjøre det nå. Smil i ett minutt for deg selv, gjerne med øynene lukket, og kjenn etter hvordan du føler deg etterpå.

Hver morgen kan du starte dagen med å smile til deg selv i speilet. Hvis du ikke liker å se deg i speilet, kan du smile for deg selv uten å stå foran et speil.

Prøv også en litt vanskeligere oppgave: prøv å smile når du føler deg nedfor eller trist. Det kan faktisk bidra til at du blir i bedre humør.

Hvis diagnosen din gjør det vanskelig å bruke ulike ansiktsuttrykk eller å smile

Kristian

Jeg har problemer med å smile på grunn av lammelsen i ansiktet. Så da virker jeg heller ikke så sosial, og det funker jo dårlig.

00:00

Noen skader og tilstander påvirker hvordan ansiktet ditt beveger seg mens du snakker. Dette kan gjøre det vanskelig å få til de ansiktsbevegelsene som passer til bestemte uttrykk. Dermed kan det bli vanskelig for andre å oppfatte hvordan du føler deg, eller hva du ønsker å uttrykke. Selv om dette kan forvirre andre, kan du gjøre noe for at det ikke skal komme i veien for hva du ønsker å uttrykke.

Prøv å forklare folk hvorfor ansiktsuttrykk kan være vanskelig for deg. De fleste vil forstå hvordan du har det, og være takknemlig for at du forklarer det.

Men du er ikke nødt til å forklare dette hvis du ikke vil. Det er helt opp til deg og hva du trives med.

Selv et halvt smil hjelper. Det er den raskeste og enkleste måten å vise andre at du gjerne vil kommunisere med dem og at du er vennlig.

Hvis du ikke kan smile, bruk energi og entusiasme når du snakker med folk.

Kristian er født med et syndrom, som gjør at ansiktsmusklene ikke fungerer, så han har ingen mimikk og kan verken smile eller rynke på nesen.

Kristian er ofte bekymret for at andre vil tro at han enten ikke er hyggelig eller at de tror at han er dum. Men han klarer å gi tilbakemeldinger på andre måter. Hvis alle andre ler av en vits, sier han «den var god!» og bruker berøring, øyekontakt og nikking for å vise at han er en del av det som skjer. Når han sender meldinger på telefonen bruker han ekstra emojies til å kommunisere på en positiv og morsom måte. På denne måten får han folk til å føle varme og vennlighet for ham før han møter dem ansikt til ansikt.

Kroppsholdning

Øyekontakt

Øyekontakt er å se inn i andres øyne når vi møter dem eller snakker med dem. Hvis du synes det er vanskelig å se andre i øynene, prøv å se øverst på nesen. Vi sier mye mer med øynene enn med munnen!
Øyekontakt forteller andre hvordan du føler deg, om du lytter, eller om du er enig i hva de sier. Det kan også signalisere om du liker dem eller ikke!

Men vi kan ikke holde øyekontakt hele tiden: I løpet av en samtale, veksler vi vanligvis mellom å se andre i øynene og å se bort.

Jonas

Det viktigste å huske, er at ved å holde øyekontakt med den andre, gir du et signal om at du ønsker å være sammen med dem. Dårlig øyekontakt, å se på gulvet eller bort fra den andres ansikt, kan få deg til å virke usosial, uinteressert eller nervøs.

00:00

Julie

Jeg tror kvisene har påvirket min selvtillit ganske mye. Særlig min øyekontakt og sånt. Jeg pleier å unngå øyekontakt så mye som mulig, fordi jeg er så usikker på meg selv.

00:00

Viktigheten av øyekontakt i samtaler

Øyekontakt er viktig både når det er du som snakker og når det er du som lytter.

Tips når det er du som snakker:

Hold øyekontakten for å vise lytteren at du vil at han/hun skal høre på deg. Den andre personens øyekontakt forteller deg at de lytter til deg, og at de er interessert i det du sier. Har du noen gang prøvd å snakke med noen som har på seg mørke briller? Det er vanskeligere å holde samtalen gående, fordi du ikke vet om de faktisk lytter og det kan gjøre deg usikker på deg selv.

Tips når du er den som lytter:

Hold øyekontakt ofte, slik at de vet at du følger med og forstår det de sier. Husk også at folk bruker øyekontakt for å få din oppmerksomhet og å signalisere at de vil snakke med deg.

Jonas

Øyekontakt er viktig både når du lytter og når du snakker. Men husk at øyekontakt er viktigst når du er lytteren. Folk ser mye lenger på samtalepartneren når de lytter enn når de snakker.

00:00

Ved å øve deg på øyekontakt kan du forbedre dine sosiale ferdigheter

Øyekontakt bidrar også til å holde på den andres blikk. Det kan gjøre det mindre sannsynlig at de ser på det som skiller seg ut ved ditt utseende.

Husk at det er vanlig at folk ser seg omkring, og det er normalt at folk legger merke til noe som er litt annerledes.

Fakter og gester

Fakter og gester er veldig små bevegelser som ikke synes så godt, men som forteller oss mye om en person. Å nikke mens noen snakker til deg er like viktig som å holde øyekontakten. Det viser at du er interessert og at du forstår hva de sier.

Det kan være veldig rart å ha en samtale med noen som sitter helt stille og ikke gir deg noen respons.

Nikking med hodet er også viktig for å vise hvem som vil si noe. Har du lagt merke til at når noen hører på deg og de gjerne vil si noe, vil de ofte nikke raskere? Dette lille signalet kan du bruke til å ta en pause og la den andre få si noe. Det bidrar til at de liker å snakke med deg.

Tips fra Ingrid

Ta en titt på en gruppe mennesker for eksempel på en cafe, på bussen eller i en film eller serie mens de snakker, og se om du kan legge merke til hvordan og når de nikker.

00:00

Håndbevegelser er også viktig når du snakker. Å bevege hendene når man presenterer et poeng viser selvtillit.

Hvis du for eksempel står med hendene i lommene hele tiden, kan du virke som om du er engstelig eller kjeder deg.

Det er viktig å bruke håndbevegelser, fordi det viser energi og entusiasme for temaet du snakker om. Dette kan være spesielt nyttig hvis du har en tilstand som gjør det vanskelig å variere ansiktsuttrykkene dine.

Del 4

Snakkeferdigheter