Stemmebruk (for eksempel å høres rolig eller engasjert ut)
Snakkeferdigheter
Et positivt kroppsspråk er viktig, men hva du snakker om og hvordan du snakker med folk er også viktig! Dette krever gode snakkeferdigheter. Vår måte å snakke på påvirker andres oppfatning av oss, og hvordan de tror vi er (for eksempel vennlig, sympatisk, snobbete, sjefete).
Magnus snakker om hvordan han øvde seg på å opptre for et publikum og hvordan det økte hans selvtillit
Jeg driver mye med rollespill og drama på skolen. Jeg tror faktisk det hjalp meg å bli bedre med å snakke tydelig og å virke mer selvsikker.
Det finnes ulike typer snakkeferdigheter:
Aktiv lytting (lytte til hva folk sier)
Starte samtaler
Hvis du forbedrer disse ferdighetene, kan det bidra til at du føler deg bedre sammen med andre.
Stemmebruk
Måten du bruker stemmen på forteller folk mye om hva du tenker og hvordan du føler deg. Det viktigste å huske er at stemmen din uttrykker noe av det du føler. Hvis stemmen din er aggressiv eller deprimert, kan det oppleves negativt av andre. Høres du nervøs ut, kan dette gjøre at andre blir usikre.
Har du noen gang hatt en samtale med noen der stemmebruken deres fortalte mer om hva de følte enn ordene de faktisk sa?
Stemmebruken kan være avgjørende for om en samtale blir god eller mindre god. Hvis du føler deg spesielt engstelig, aggressiv, deprimert eller lei, kan man ofte høre dette på stemmen din.
Mange er ofte ikke klar over at de snakker med en flat stemme. Bare det at du tenker på hvordan du snakker, kan gjøre at du bruker mer variasjon. Hvis du bruker en flat stemme, er det fortere gjort at den som lytter mister oppmerksomheten. En flat stemme høres kjedelig ut og kan gi inntrykk av at du ikke er så interessert i dem. Eller at det du sier ikke er så veldig interessant! Det øker sjansene for at andre slutter å lytte når de har en samtale med deg.
Kan du høre forskjellen i stemmebruk i disse to klippene?
Hvis du vil sikre at du har noens fulle oppmerksomhet, er det viktig å variere stemmebruken din, så du virker mer interessert.
Tenk for eksempel på programledere i et program du ser på eller podkaster du hører på – du ville merket det hvis de hadde en kjedelig stemme. Hvilken stemmebruk bruker de og hvordan varierer de stemmebruken for å høres mer interessante ut?
Kort øvelse: stemmebruk
I denne oppgaven skal du prøve å være skuespiller. Bruk et par minutter på å si setningen nedenfor høyt med forskjellige stemmer. Prøv for eksempel med en glad, en trist, en engstelig og en sint stemme:
Hei, hvordan går det? Jeg har det bra i dag.
Kan du høre forskjellen?
Tenk på tempo
Hastighet er en annen viktig del av taleteknikk. Hvis du snakker fort, kan det være vanskelig for andre å forstå hva du sier. Derfor er det viktig å ta det litt med ro når du snakker. Da blir det du sier tydeligere og lettere å forstå for den andre.
Hvis du føler deg engstelig eller irritert, har du lettere for å snakke raskere. Kanskje du også får en liten skjelving i stemmen.
Kort øvelse: tempo
Bruk et par minutter på å si følgende tungekrøll raskere og raskere:
«Ibsens ripsbusker og andre buskvekster»
Hvordan gikk det?
Snublet du i ordene når det gikk fortere?
Dette viser at når vi snakker for fort, kan vi lettere snuble i ordene. Det kan gjøre deg mer engstelig og vanskeligere å forstå. Prøv å legge merke til hvordan du snakker. Om du begynner å snakke for fort kan du enkelt rette opp i dette selv.
Selv om du ikke føler deg så trygg enda, kan du prøve å snakke som om du er full av selvtillit. Dette vil få deg til å føle deg bedre og få andre til å reagere mer positivt. Det kan bidra til at du etter hvert faktisk føler deg tryggere!
Hvis du tror du snakker litt fort når du er nervøs, kan du prøve noen pusteøvelser. Ved å puste dypt inn og ut, kan du føle deg roligere og dermed snakke saktere. Da unngår du også at stemmen din skjelver.
Tips fra Magnus
Mange er redde for å virke usikre eller engstelige. Ved å bruke dype pusteøvelser kan du roe ned pusten. Det kan hjelpe deg til å virke mer selvsikker og vennlig, og gjøre at folk reagerer positivt. Dermed vil du også føle deg bedre!
Snakke tydelig
Husk å snakke tydelig. Hvis du snakker for lavt, kan andre slite med å høre deg og miste interessen for det du sier.
Hvis du synes dette er vanskelig, kan du øve ved å snakke med familie og venner. Når du føler deg trygg, er det lettere å styre hvordan du snakker. Dette vil hjelpe deg å forbedre din tonehøyde (volum), stemme og hastighet.
Aktiv lytting
Aktiv lytting handler om å høre godt etter hva noen sier og vise at du har forstått hva de har sagt. Det er en god sosial ferdighet å kunne oppmuntre til samtale. Dette viser også at du er trygg.
Det finnes flere sosiale ferdigheter som viser evne til aktiv lytting. Det kan være å vise at du er enig, kommentere og gjenta. La oss forklare disse.
Være enig
Ved å si «ja» eller «m-m» mens noen snakker til deg, viser du at du lytter og at du forstår hva de sier. Dette kan gjøre den andre mer avslappet og føre til at begge trives bedre med samtalen.
Har du noen gang prøvd å ha en samtale med noen som var helt stille gjennom hele samtalen? Det kan være veldig vanskelig! Du kan prøve å være stille når du snakker med noen du kjenner veldig godt og er trygg på, bare for å se hvordan de reagerer. Men hvis du faktisk gjør det, bør du forklare dem hvorfor etterpå!
Kommentere
Det er også nyttig å komme med korte kommentarer til det den andre personen sier, som ”m-m”, ”ikke sant”, ”kult” eller lignende. Dette viser at du er involvert i samtalen, selv om det er den andre som snakker.
Ikke kommenter for mye. Du vil ikke at den andre personen skal tro at du prøver å ta over samtalen.
Gjenta
Noen ganger kan det være bra å gjenta det den andre sier. Dette viser den andre at du lytter og du virker interessert. Å gjenta det andre sier krever litt øvelse hvis du ikke er vant til det. Her kommer et eksempel.
Jeg har tenkt meg til klesbutikken på lørdag, jeg har så lyst på en ny bukse. Det er kjempelenge siden jeg kjøpte meg noen nye klær
Har du lyst på ny bukse? Kult
Starte en samtale
Det kan være vanskelig å starte en samtale. Hva skal jeg si? Hvordan begynner jeg?
Det er spesielt vanskelig hvis du føler deg engstelig sammen med andre, eller hvis du er veldig opptatt av hvordan du ser ut og tenker at andre også er det.
Selv om det er vanskelig, er det veldig viktig å kunne starte en samtale og det er noe man kan øve seg på. Folk vil synes det er vanskelig å bli kjent med deg hvis det alltid er de som må ta initiativet.
Tips fra Sofie
Hvis du tar initiativet til å snakke, gir det et positivt inntrykk. Det viser folk at du er trygg, vennlig og interessant.
Hvis du er misfornøyd med ditt sosiale liv, eller ønsker deg flere venner, er det viktig å gjøre en innsats for å møte nye mennesker når du har muligheten.
Julie
Jeg antar at det beste for meg ville være å møte andre mennesker, så jeg kunne snakke med dem og få noen nye venner. Jeg vil gjerne møte flere mennesker på min egen alder og bli kjent med dem.
Så hvordan kan du starte en samtale? Hemmeligheten med å starte samtaler er å stille spørsmål.
Det finnes mange forskjellige typer spørsmål du kan stille:
Hvem?
Hvor?
Når?
Hva?
Hvordan?
Hvem var den gutten du snakket med, jeg tror jeg har sett han før?
Hvor skal du feire jul?
Når begynte du å spille fotball?
Hva synes du om den nye reality-serien?
Hva synes du om den nye læreren?
Åpne spørsmål
Prøv å bruk åpne spørsmål når du snakker med andre. Åpne spørsmål er spørsmål som man kan svare noe annet enn ja eller nei på. Hvis du bare bruker ja/nei-spørsmål, kan samtalen ta slutt ganske raskt.
Åpne spørsmål starter ofte med «hvordan …» eller «hva tror du ..?»
Liam
Jeg er veldig opptatt av dyr, spesielt hunder. I går møtte jeg noen som gikk tur med hunden sin i parken og jeg sa: «Så fin hund du har, hvilken rase er det?», og da startet vi en samtale om hunden. Han var en redningshund. Du kan altså snakke med folk om hvor de kommer fra og hvor du bor og hva som skjer, og så setter samtalen seg i gang med en eller annen interesse. Interesser åpner for samtaler.
Bruk aktuelle hendelser
En annen nyttig teknikk er å snakke om ting som skjer i verden akkurat nå. Hvis du leser nyheter, følger med på sosiale medier eller ser på filmer/serier, har du mange ting du kan bruke til å starte en samtale.
Så du kampen i går kveld? Det var godt å se Liverpool tape for en gangs skyld. Hva tror du de gjorde feil?
Så du videoen som den der skuespilleren postet? Det ble skikkelig pinlig etter talen som ble holdt. Hva ville du ha gjort?
Tips fra Sofie
Du kan bruke hvilken som helst nyhet eller sportsbegivenhet, men det kan være lurt å unngå å snakke om ting som folk kan ha sterke meninger om. Det kan være tryggere å velge lettere temaer, eller temaer som skaper en spennende diskusjon og debatt, i steden for en krangel.
Snakk om deg selv!
Det kan være en god teknikk å snakke om deg selv. Det viser at du er åpen og vennlig.
Det gjør også samværet mer personlig. Tenk på ting du gjør eller liker.
Prøv å uttrykke noe om deg selv, og spør om den andre personen mener eller tenker det samme. Her er noen eksempler:
Jeg likte håndballkampen på søndag. Liker du håndball?
Jeg hører ofte på musikk. Hva med deg? Hva er din favorittmusikk?
Jeg synes bussen ofte er så forsinka. Har du hatt problemer med det?
Skriv ned ting om deg selv som du kan bruke i en samtale senere:
Hvis du har talevansker
Noen diagnoser eller tilstander kan føre til at du har talevansker. Dersom det er tilfellet for deg, er det enda viktigere å bruke det du har lært i Ung Face It om kroppsspråk. Gode sosiale ferdigheter kan veie opp for eventuelle talevansker.
- 1
Øyekontakt og ansiktsuttrykk
Prøv å se på den du snakker med, og bruk gjerne ulike ansiktsuttrykk så mye du kan. Dette gjør det lettere for den andre personen å forstå deg dersom ordene du sier er vanskelig å forstå for andre.
- 2
Snakk langsomt og tydelig
Dette gjør det lettere for den andre personen å forstå deg.
- 3
Gi korte svar
Det kan være lurt å bruke korte svar på spørsmål du får, heller enn lange. Da har du mindre press på deg mens du blir kjent med dem.
- 4
Stav vanskelige ord
Dersom den andre ikke forstår et ord du sier, stav bokstavene for den andre. Dette kan være spesielt nyttig når du snakker med noen på telefonen.
- 5
Forklar
Noen ganger vil det være lurt å starte en samtale med å forklare at du har et taleproblem og hvorfor.
Nora
Det kan være nyttig å forklare hvorfor du snakker utydelig. For eksempel kan jeg starte samtalen med å si «jeg har en ganespalte, så noen ganger kan jeg være litt vanskelig å forstå. Det betyr at du kanskje må lytte litt mer oppmerksomt. Gi meg beskjed hvis du vil jeg skal gjenta noe.
Tips fra Alex
Husk at du aldri skal be om unnskyldning for det som er vanskelig for deg. Det er ikke din feil, og du skal ikke ha dårlig samvittighet for det. Det holder med en kort forklaring. Det er du som bestemmer hvor mye og hva du vil si til andre.