Nikke med hodet
Snakke og lytte
En stor del av det å være sosial handler om å snakke og lytte. Dette kan være vanskelig, spesielt hvis man blir nervøs eller er opptatt av sitt eget utseende når man er sammen med andre. Når vi er veldig opptatt av å tenke på noe annet enn det den andre snakker om, hører vi mindre etter. Da er det vanskeligere å holde samtalen gående og bidra positivt i en gruppe. I denne delen kan du lære mer om samtaler med andre og hvordan man kan bruke kroppsspråk og snakkeferdigheter når man starter samtaler og deltar i dem.
Du kan forberede deg
Dersom du er litt nervøs eller usikker i en sosial situasjon, er det ekstra vanskelig for hjernen å finne på interessante temaer du kan snakke om i øyeblikket, fordi du bruker mye energi på å bekymre deg. Da blir det også ekstra vanskelig å huske å bruke et kroppsspråk som gjør andre trygge på at du har det ok. En lur strategi kan da være å tenke ut på forhånd hvilke tema du kan bruke i en samtale..
Her er tre tips på hvordan du kan føle deg mer forberedt:
- 1
Tenk på det du selv er interessert i, og øv inn noen ting du kan si om deg selv.
- 2
Følg med på aktuelle hendelser, serier og sosiale medier. Sånt er alltid nyttig for å starte en samtale.
- 3
Tenk på sosiale situasjoner før de skjer.
Hvis du er godt forberedt på hvordan situasjonen sannsynligvis vil være, kan du forberede spørsmål, påstander eller utsagn du kan bruke. Du vet sikkert hva mange av dine venner eller klassekamerater er interessert i: dette er tema du antakelig kan forberede deg på.
Her er noen spørsmål du kan bruke for å forberede deg på sosiale situasjoner du er redd for at du vil føle deg nervøs eller usikker. Eller situasjoner der du allerede har erfaring med at du kan føle deg nervøs eller usikker. Se på spørsmålene nedenfor og tenk igjennom disse før hver nye situasjon:
Hvem vil sannsynlig være til stede?
Hva snakker alle om nå for tiden?
Hva er de sannsynligvis opptatt av?
Hva har jeg til felles med de andre jeg sannsynligvis vil møte?
Hva vet jeg allerede om de andre som kommer til å være der?
Hvilke av mine interesser kan andre mennesker være interessert i?
Hvordan kan jeg bruke det jeg vet om disse menneskene til å få samtalen til å dreie seg om dem?
Start samtaler
Når vi prøver å starte en samtale er det viktig å huske på å bruke godt kroppsspråk og gode snakkeferdigheter.
Snakkeferdigheter
For å sette i gang en samtale er det lurt å starte med et spørsmål, en uttalelse om deg selv eller en kommentar til en aktuell hendelse. For eksempel:
Hvordan liker du den nye engelsklæreren?
Jeg liker dyr, spesielt hunder. Hva med dere?
Så du håndballkampen i går kveld? Den var virkelig bra!
Snakk i et godt tempo (ikke for fort), så tydelig som mulig og med en vennlig stemme.
Bruk aktiv lytting – det vil si å høre godt etter hva noen sier og vise at du har forstått. Du kan vise at du lytter gjennom å:
Være enig (f.eks. si «ja» eller «m-m» for å vise at du lytter og forstår)
Kommentere (det andre sier)
Gjenta (noe av innholdet av det andre sier) for å vise at du lytter
Bli med (delta) i samtaler
Før du henger deg på en samtale som noen andre har, ta deg tid til å lytte. Finn ut hva de snakker om. Har du en mening eller en interessant kommentar å komme med som passer til det de snakker om?
- 1
Vær forberedt.
Ha en kommentar, et spørsmål eller en påstand klar før du går bort til de du ønsker å snakke med. Dette vil gjøre deg mer selvsikker.
- 2
Ikke avbryt en gruppe når de snakker.
Vent til et opphold i samtalen. Hvis de prater sammenhengende, kan du prøve å få øyekontakt med den som snakker, og nikke. Dette vil vise at du lytter, er enig, og gjerne vil si noe.
- 3
Bruk en kommentar eller et spørsmål du har forberedt om samtalens tema for å komme inn i samtalen.
- 4
Introduser deg selv, hvis det er en gruppe du ikke kjenner.
- 5
Hold deg til tema
Hvis du prøver å delta i en samtale en gruppe allerede har startet, er det mer sannsynlig at de inkluderer deg hvis du holder deg til samme tema enn hvis du prøver å starte en helt ny samtale.
- 6
Bruk teknikker for aktiv lytting som å nikke, være enig, kommentere og gjenta for å vise at du lytter.
Holde samtaler i gang
Når man snakker med hverandre, uansett om samtalen er en-til-en eller i gruppe, bruker man kommentarer og spørsmål for å holde samtalen gående. Noen forskjellige måter å holde en samtale i gang er å:
- 1
Bruke din kunnskap om aktiv lytting for å vise at du lytter.
Hvis andre ser at du er interessert og lytter er det mer sannsynlig at samtalen holdes i gang.
- 2
Bruke åpne spørsmål
For eksempel ”hva…”, ”hvordan…”, ”hvorfor…”
- 3
Stille spørsmål om det andre snakker om
«Hvorfor liker du ikke katter?» eller «Hva er det du liker med den serien?». Dette gjør det lettere for dem å fortsette. Husk å ikke bare stille spørsmål på spørsmål. Det er også viktig å lytte ordentlig til svarene. Dersom du lytter, er det også lettere å stille oppfølgingsspørsmål!
- 4
Snakke om deg selv
Når vi snakker med andre, er det naturlig å si noe om seg selv og tema. For eksempel: «Jeg liker også det klesmerket, hva er det du liker med det?». Da får du også snakket litt.
- 5
Bruke bekreftende kroppsspråk
Bruk god kroppsholdning, smil og øyekontakt for å vise at du er vennlig innstilt og interessert. Hvis du vil si noe, så husk teknikken med å nikke.
Endre samtaletema
Du trenger ikke endre tema hvis samtalen flyter!
Men noen ganger ønsker du kanskje å endre tema, fordi:
- Samtalen handler om noe du ikke er interessert i eller noe som gjør deg ukomfortabel
- Du får inntrykk av at den andre personen kjeder seg eller ikke liker det du snakker om.
Dersom du ønsker å endre samtaletema, gjør du det på samme måte som når du starter en samtale:
- Tenk på spørsmål du kan stille. Hva har dere til felles?
- Det er lurt å holde deg til temaer som du vet at den eller de du snakker med er interessert i, eller snakke om aktuelle hendelser (skole, lekser, aktiviteter, hva du skal gjøre i helgen eller ferien).
- Vent på en naturlig pause; prøve å komme med en avsluttende kommentar som «Vel, jo, det er sant» og deretter skifte tema med «forresten så lurte jeg på …» eller noe lignende.
- Hold deg rolig og snakk med en jevn stemme.
Hvis du virkelig misliker samtaletemaet og du tør å tydeliggjøre det:
- Det kan være lurt å virke selvsikker. Forklar på en rolig måte at du ikke føler deg komfortabel med temaet, og gjerne vil snakke om noe annet. «Jeg liker ikke å snakke om dette, jeg synes det er ganske ubehagelig, men jeg vil gjerne snakke om …»
- Bruk et innøvd spørsmål til å skifte tema raskt. «Hva synes du om ….?» «Hvordan har du tenkt å …?» «Når så du …?». Prøv å gi inntrykk av å være rolig og avslappet, prøv å ikke gi inntrykk av at du er engstelig eller sint.