Del 3

Snakke og lytte

En stor del av det å være sosial handler om å snakke og lytte. Dette kan være vanskelig, spesielt hvis man blir nervøs eller er opptatt av sitt eget utseende når man er sammen med andre. Når vi er veldig opptatt av å tenke på noe annet enn det den andre snakker om, hører vi mindre etter. Da er det vanskeligere å holde samtalen gående og bidra positivt i en gruppe. I denne delen kan du lære mer om samtaler med andre og hvordan man kan bruke kroppsspråk og snakkeferdigheter når man starter samtaler og deltar i dem.

Du kan forberede deg

Dersom du er litt nervøs eller usikker i en sosial situasjon, er det ekstra vanskelig for hjernen å finne på interessante temaer du kan snakke om i øyeblikket, fordi du bruker mye energi på å bekymre deg. Da blir det også ekstra vanskelig å huske å bruke et kroppsspråk som gjør andre trygge på at du har det ok. En lur strategi kan da være å tenke ut på forhånd hvilke tema du kan bruke i en samtale..

Her er tre tips på hvordan du kan føle deg mer forberedt:

Her er noen spørsmål du kan bruke for å forberede deg på sosiale situasjoner du er redd for at du vil føle deg nervøs eller usikker. Eller situasjoner der du allerede har erfaring med at du kan føle deg nervøs eller usikker. Se på spørsmålene nedenfor og tenk igjennom disse før hver nye situasjon:

Hvem vil sannsynlig være til stede?

Hva snakker alle om nå for tiden?

Hva er de sannsynligvis opptatt av?

Hva har jeg til felles med de andre jeg sannsynligvis vil møte?

Hva vet jeg allerede om de andre som kommer til å være der?

Hvilke av mine interesser kan andre mennesker være interessert i?

Hvordan kan jeg bruke det jeg vet om disse menneskene til å få samtalen til å dreie seg om dem?

Start samtaler

Når vi prøver å starte en samtale er det viktig å huske på å bruke godt kroppsspråk og gode snakkeferdigheter.

Tegnet illustrasjon av en gutt. Ingen ansiktstrekk vises. Han har en holdning med litt bøyd rygg med hodet nedover. Tegnet illustrasjon av en gutt. Ingen ansiktstrekk vises. Han har en holdning med rett rygg.
God kroppsholdning

Når du vil starte en samtale, er det viktig å stå rett, med skuldrene tilbake og hodet høyt hevet. Da virker du trygg og det øker sjansene for at andre ikke blir usikre på hvordan de skal snakke med deg.

Tegnet illustrasjon av øyne som ser ned. Tegnet illustrasjon av øyne som ser mot deg.
Øyekontakt

Se andre i øynene når du starter samtaler. Hvis du ser bort eller stirrer i gulvet, er det mindre sannsynlig for at de forstår deg og lytter til deg.

Kroppsholdningen din gjør øyekontakt lettere, for da ser du allerede opp!

Hvis du synes det er vanskelig å se andre i øynene, husk at det fungerer like greit å se på neseryggen til den andre (personen merker ingen forskjell).

Tegnet illustrasjon av et hode hvor vi kun ser ører, kjeve, nese og munn. Personen har rett munn. Tegnet illustrasjon av et hode hvor vi kun ser ører, kjeve, nese og munn. Personen smiler.
Smil

Smil for å vise at du er grei og tillitsfull. Når du smiler til andre er det stor sjanse for at de smiler tilbake!

Snakkeferdigheter

For å sette i gang en samtale er det lurt å starte med et spørsmål, en uttalelse om deg selv eller en kommentar til en aktuell hendelse. For eksempel:

Hvordan liker du den nye engelsklæreren?

Jeg liker dyr, spesielt hunder. Hva med dere?

Så du håndballkampen i går kveld? Den var virkelig bra!

Snakk i et godt tempo (ikke for fort), så tydelig som mulig og med en vennlig stemme.

Bruk aktiv lytting – det vil si å høre godt etter hva noen sier og vise at du har forstått. Du kan vise at du lytter gjennom å:

Bli med (delta) i samtaler

Før du henger deg på en samtale som noen andre har, ta deg tid til å lytte. Finn ut hva de snakker om. Har du en mening eller en interessant kommentar å komme med som passer til det de snakker om?

Holde samtaler i gang

Når man snakker med hverandre, uansett om samtalen er en-til-en eller i gruppe, bruker man kommentarer og spørsmål for å holde samtalen gående. Noen forskjellige måter å holde en samtale i gang er å:

Endre samtaletema

Du trenger ikke endre tema hvis samtalen flyter!
Men noen ganger ønsker du kanskje å endre tema, fordi:

  • Samtalen handler om noe du ikke er interessert i eller noe som gjør deg ukomfortabel
  • Du får inntrykk av at den andre personen kjeder seg eller ikke liker det du snakker om.

Dersom du ønsker å endre samtaletema, gjør du det på samme måte som når du starter en samtale:

  • Tenk på spørsmål du kan stille. Hva har dere til felles?
  • Det er lurt å holde deg til temaer som du vet at den eller de du snakker med er interessert i, eller snakke om aktuelle hendelser (skole, lekser, aktiviteter, hva du skal gjøre i helgen eller ferien).
  • Vent på en naturlig pause; prøve å komme med en avsluttende kommentar som «Vel, jo, det er sant» og deretter skifte tema med «forresten så lurte jeg på …» eller noe lignende.
  • Hold deg rolig og snakk med en jevn stemme.

Hvis du virkelig misliker samtaletemaet og du tør å tydeliggjøre det:

  • Det kan være lurt å virke selvsikker. Forklar på en rolig måte at du ikke føler deg komfortabel med temaet, og gjerne vil snakke om noe annet. «Jeg liker ikke å snakke om dette, jeg synes det er ganske ubehagelig, men jeg vil gjerne snakke om …»
  • Bruk et innøvd spørsmål til å skifte tema raskt. «Hva synes du om ….?» «Hvordan har du tenkt å …?» «Når så du …?». Prøv å gi inntrykk av å være rolig og avslappet, prøv å ikke gi inntrykk av at du er engstelig eller sint.
Del 4

Håndtere vanskelige situasjoner