Del 3

Tankefeller

Det er viktig å huske at tanker vi har ikke er det samme som fakta! Tankene er bare vår egen oppfatning av verden og menneskene rundt oss. Dersom vi blir bedre kjent med tankene våre, kan vi også lære oss å påvirke dem så de ikke gjør det vanskeligere for oss!

Hvis du føler deg sjenert og mangler selvtillit, har negative tanker lett for å dukke opp. Og de er det lett å tro på.

Negative tanker kan sammenlignes med uvaner som vi har vendt oss til over tid. De skjer automatisk og noen ganger uten at vi merker det.

Alle mennesker tenker negative tanker av og til. Det er ganske vanlig at tankene våre påvirker følelsene våre, og for de fleste av oss er dette noe man ikke trenger å gjøre noe med. Men dersom vi har mange negative tanker, vil følelsene påvirkes negativt og vi har det mindre godt med oss selv. Negative tanker blir et problem når de hindrer oss i å leve slik vi ønsker, og når de gjør at vi blir lei oss. For eksempel:

Jeg ser noen ungdommer jeg ikke kjenner så godt som står litt lenger bort. Jeg er redd for at de ikke vil like meg eller at de vil komme med noen sårende kommentarer.

…det gjør meg veldig engstelig og usikker

…så jeg tør ikke snakke med dem og går over på den andre siden av veien

Når vi kjører oss fast i å tenke negativt om ting, faller vi lett inn i negative tankefeller. Hjernen vår er veldig god på å lage regler og kategorier som gjør at den (tror den) vet hva den kan forvente når noe skjer. Det er stort sett bra, det hjelper oss å vite hva vi kan forvente og hva som kan være lurt å gjøre. Men noen ganger tar hjernen feil! Det finnes flere typer tankefeller som du kan bli sittende fast i.

Alt eller ingenting

Dette er fellen vi går i når vi tror at hvis noe først har skjedd én gang, vil det sikkert alltid skje. Hjernen vår lager seg en regel basert på en eller veldig få enkelthendelser og får oss til å tro at «slik er det».

For eksempel: «Jeg klarte ikke dette. Jeg vil sikkert aldri klare det».
Heldigvis kan du fortelle hjernen din at den tar feil – dersom du legger merke til tanken. For å hjelpe deg å gjenkjenne denne tankefellen, har vi uthevet noen ord som vi ofte bruker når vi faller i «alt eller ingenting»-tankefellen.

Det er min feil

Dette er tankefellen vi går i når vi tror at andres negative oppførsel skyldes noe vi selv har gjort – når det egentlig ikke har noe som helst med oss å gjøre.

Hvis vi har dårlig selvtillit, er det fort gjort at vi kaller oss selv for «dust» eller «idiot» eller lignende, eller tar skylden for ting vi ikke kan noe for.

Siden vi ser verden gjennom våre egne øyne, er det fort gjort å tro at ting som skjer handler om oss. Det betyr ikke at vi er selvopptatt, men at det er vanskelig å forstå at enkelte ting ikke har noe med oss å gjøre.

Tankelesing

En annen tankefelle er tankelesingsfellen. Når vi bruker tankelesingsfellen, tror vi andre ikke liker oss, at de er sinte på oss eller ikke bryr seg om oss – uten noe bevis for at det er sant.

De aller fleste av oss er ikke så gode på å gjette hva andre tenker. Vi kan ikke være sikre på det uten at vi spør. Derfor er det lurt å ikke la hjernen bruke tankelesingsfellen for mye.

Et eksempel på en tankelesing-felle: «Jens var veldig stille da jeg kom inn i klasserommet i dag. Han er sikkert sur på meg”.

«Hvis bare»

«Hvis bare» er en tankefelle som handler om at vi tror at livet ville vært bedre hvis bare noe med oss hadde vært annerledes.
For eksempel kan vi tro at livet ville være perfekt hvis vi hadde mer penger, eller hvis vi var berømt eller vakrere. Det er en tankefelle, for det er slett ikke sikkert. Du blir for eksempel ikke automatisk lykkelig bare fordi du har et utseende som mange synes er tiltrekkende eller fordi du har mye penger. Kanskje ville det gjort noen ting lettere for deg, men det ville ikke forandret livet ditt på en magisk og automatisk måte.

Et eksempel på en «hvis bare»: ”Hvis jeg bare ikke hadde hatt den skjevheten i ansiktet, ville jeg hatt en kjæreste”.

Tips fra Magnus

Det kan være lurt å bli bedre kjent med tankene dine og legge merke til om hjernen din lurer deg med sine tankefeller. Da kan du lære deg å påvirke tankene dine så de ikke gjør det vanskeligere for deg! Og du kan velge å gjøre ting du vet gjør deg glad for å påvirke tankene og følelsene dine i en positiv retning.

00:00

Negativ tenkning kan gjøre sosialt samvær vanskelig

Folk kan bli flaue og usikre når de ser noe som er annerledes og som de ikke er vant til. Noen vet ikke helt hva de skal si eller hvordan de skal reagere, og ender av og til opp med å si noe på en måte som gjør deg ukomfortabel. Dette kan være vanskelig å takle, så det er lurt å finne gode strategier. Hvis du går i negative tankefeller, kan dette føles enda vanskeligere.

Hvis du for eksempel alltid tror at andre stirrer fordi de er uhøflige eller vil deg vondt («alt-eller-ingenting»-tankefellen), kommer du til å føle deg truet og ukomfortabel, og du vil sannsynligvis ønske å unngå dem eller komme deg unna så fort som mulig.

Hvis du i stedet klarer å tenke at noen stirrer på deg fordi de er bekymret for deg eller nysgjerrige, eller fordi de ikke tenker seg om, trenger du ikke føle deg truet. Da kan du i stedet vurdere å snakke med dem og ha det hyggelig sammen med dem. Det er veldig forståelig om du skulle ønske det ikke var slik, men dersom du klarer å bruke det til din fordel, vil du ha det mye bedre med deg selv og med andre.

Amir og Alex håndterer samme utfordring på to forskjellige måter

Eksempel

Tenk deg at du går inn i en butikk for første gang, og du merker at mannen bak disken stirrer på deg.

Hvis du tror han stirrer fordi han ikke liker utseendet ditt, hvordan vil du føle deg da?

Tips fra Sofie

Husk at tanker ikke er fakta. Noen ganger innbiller vi oss at andres reaksjoner skyldes at de er frekke eller misliker oss, uten at det er slik. Det er bare et resultat av at de er usikre eller blir overrumplet. Det er også viktig å vite at hjernen vår fungerer slik at den er mer oppmerksom på noe vi forventer å se, enn det vi ikke forventer å se. Dersom vi forventer at andre tenker negative tanker om oss, er det større sjanser for at hjernen forteller oss at det er det vi ser.

00:00

Jonas

Jeg gikk med bøyd nakke og unngikk øyekontakt, for jeg følte at alle stirret på meg hele tiden. Men så fikk jeg et tips om å telle hvor mange som så på meg når jeg er på vei hjem og deretter å anslå hvor mange mennesker jeg hadde passert. Da la jeg merke til at jeg hadde passert omtrent 100 mennesker og bare én hadde stirret. Det hjalp meg å endre tankefellen om at alle stirret.

00:00

Andre ungdommers erfaringer med negativ tenkning

Kristian

Jeg har lett for å få 2 pluss 2 til å bli 5. Skikkelig tvilsom tenking. Jeg må ta alt jeg tror jeg ser med en klype salt, liksom. Jeg må jobbe ganske hardt for å tenke på noe annet enn ansiktslammelsen. Jeg tror vanligvis det verste om hva folk tenker. Siden jeg sliter med å forholde meg til utseendet mitt, tror jeg at andre også gjør det.

00:00

Nora

Jeg liker ikke utseende mitt fordi jeg vet at jeg ser rar ut. Jeg sier ofte til andre «unnskyld meg, jeg ser litt rar ut i ansiktet». Alle svarer «ansiktet ditt er ikke rart, man ser det ikke, og jeg legger aldri merke til det når jeg snakker med deg». Det har jeg hørt mange ganger, men jeg tror ikke på det.

00:00

Amir

Jeg driver med idrett på skolen og jeg syns det er ganske pinlig når barna stirrer på meg. Jeg henger meg sikkert mer opp i det enn de gjør, for vi er jo alle bekymret for å skille oss ut, enten det gjelder utseendet eller andre ting. Jeg vet det, men jeg synes det er veldig vanskelig likevel.

00:00
Del 4

Negativ tenkning og selvtillit