Du kan enten velge et tidspunkt og et sted der du føler deg komfortabel og avslappet, og der dere kan snakke sammen på tomannshånd
Nærhet og kjærester
De fleste tenåringer er i blant opptatt av eller bekymrer seg for dette med kjærester, nærhet og relasjoner. Her er noen vanlige erfaringer og bekymringer blant ungdommer som har et annerledes utseende:
Er dette tanker du kjenner igjen? Nedenfor kan du lese mer om andres erfaringer og få tips til hva du kan gjøre hvis tanker som disse dukker opp.
«Jeg liker ikke meg selv og synes ikke jeg er noe attraktiv, derfor gidder jeg ikke å be noen ut heller.»
Hvis du noen ganger har det sånn, prøv å tenke på de egenskapene du har som noen du er interessert i vil like. Hvilke gode kvaliteter har du? Hva liker vennene dine ved deg? Hva liker familien din? For eksempel, er du god til å lytte? Er du trofast? Snill? Sterk? God i idrett? Kreativ? Syns andre du er morsom?
Tips fra Ingrid
Det stemmer at utseendet noen ganger kan være viktig for et førsteinntrykk, men personlighet og andre egenskaper er mye viktigere for både vennerelasjoner og kjæresteforhold på lengre sikt. Med en gang noen er blitt litt kjent med deg, kommer utseendet i bakgrunnen.
Sofie
Utseendet er bare en del av deg. Jo mer du henger deg opp i det som er annerledes, jo viktigere tror du at det er. I stedet for å være mest opptatt av utseendet ditt når du møter andre, burde du tenke på alt det andre som kjennetegner deg. Tenk på interesser du har, som idrett eller musikk, som er det du kan bygge din selvtillit på. Prøv å la være å bekymre deg over hvordan du ser ut, vær heller stolt av den du er!
Alex
Den rette personen vil ikke tenke at din annerledeshet er så synlig som du tror den er, og vil heller like din annerledeshet fordi den er en del av den du er. I tillegg vil de like deg for alt det andre du er: snill, morsom, en god lytter og en skikkelig luring.
Jonas
Kjæresten min sa jeg var den aller fineste fyren han hadde møtt, så vi veier vel opp for utseendet på andre måter som de bare må oppdage hos oss.
Sjekk de negative tankene
Husker du teknikken «fang, sjekk, endre» fra kapittel 4? «Fang, sjekk, endre» er en metode du kan bruke for å gjøre negative tanker mindre negative. Som du husker, er det en sammenheng mellom dine tanker, følelser og det du gjør (tenk – føl – gjør). Derfor er det viktig å være oppmerksom på tanker som gjør det vanskelig å være deg. Her kommer et eksempel på hvordan du kan bruke «fang, sjekk, endre» hvis du får tanker som handler om at du ikke synes du er attraktiv for andre.
Fang den
Hvis det dukker opp en negativ tanke, husk hva som sto i kapittel 4 om negativ tenkning. Bli oppmerksom på tanken du har (Fang den) og spør deg selv: er dette en negativ tanke? Negative tanker kan være vanskelige å oppdage når vi har hatt dem en stund og er blitt vant til dem, men prøv å legge merke til tanker du har og spør deg selv om den er negativ.
Negativ tanke:
Sjekk den
Når du har fanget en negativ tanke, kan du begynne å sjekke om den er sann eller ikke. Du kan for eksempel bruke teknikken å være din egen bestevenn (fra kapittel 4). Still deg selv spørsmål som: Er det virkelig sant? Er alle bare opptatt av utseendet ditt?
Tenk «Hva ville bestevennen min sagt?» En bestevenn ville antakelig sagt noe oppmuntrende og positivt som «Det er mange som liker deg, fordi du er morsom og smart.»
Endre den
Når du har fanget den negative tanken og du også har sjekket den, kan du begynne jobben med å endre den negative tanken til en mer hjelpsom tanke. Prøv å unngå tankefellene som du lærte om i kapittel 4: «det er min feil», «alt eller ingenting», «tankelesing og «hvis bare».
Negative tanker kan ofte komme automatisk. Prøv å bytte den ut med en mer hjelpsom eller positiv tanke. Da vil du føle deg bedre.
Hvis tanken din er «Jeg er ikke pen, så ingen vil like meg», kan en mer hjelpsom tanke være:
Jeg har mye mer å by på i et kjæresteforhold enn bare utseendet mitt. Jeg er snill, morsom, og er god til å lytte til det andre sier.
Tips fra Magnus
Selv om det ikke alltid er like lett å gjøre, vil du oppleve at jo oftere du sjekker tankene dine og påvirker dem til å bli mer hjelpsomme, jo lettere blir det og jo bedre vil du føle deg. Det er litt på samme måten som å holde seg i form ved å trene opp musklene – øvelse gjør mester!
Kristian
Husk at en synlig annerledeshet bare er én kvalitet i det som samlet gjør deg til den du er (og hvem har sagt at det er negativt?). Et godt menneske har mange ulike kvaliteter, så bruk dem til din fordel, i et kjæresteforhold eller utenfor.
Ida
Det er ikke alle som kommer til å like deg, slik er det uansett i verden! Og slik jeg ser det, er det vanligvis de som har problemet. Hvis de dømmer deg basert på utseendet, er det de som går glipp av noe. Hvis man ikke kan godta deg for det du er og ikke for utseendet, så fortjener de deg ikke som venn eller kjæreste.
«Jeg liker noen veldig godt, men jeg er redd hun/han ikke vil være interessert i meg på grunn av at utseendet mitt er annerledes.»
Hvis du ser sånn på det, hva bør du gjøre da?
Her får du tre mulige svar. Velg ett av dem, og se på tilbakemeldingen på det du valgte.
«Jeg vet ikke når eller hvordan jeg skal fortelle kjæresten min om det som er annerledes ved mitt utseende.»
Hvis du kan og velger å skjule det som er annerledes med klær eller sminke, kan det noen ganger gi deg mer selvtillit når du treffer andre. Men når et forhold utvikler seg videre, kan du begynne å bli bekymret for hvordan og når du skal fortelle den du er sammen med om din annerledeshet. Dette er helt naturlig.
Tips til hvordan du kan fortelle kjæresten din om det som er annerledes ved ditt utseende
Hvordan det er lurt å gjøre det vil variere, men de fleste bestemmer seg for å fortelle det når de har blitt godt kjent og føler seg trygge på relasjonen. Når du har fortalt det, vil du sannsynligvis føle deg enda bedre, tryggere og mer avslappet sammen med kjæresten din.
eller ta opp temaet om din annerledeshet når kjæresten din forteller deg noe personlig om seg selv eller om sitt eget utseende.
Du behøver ikke å vise kjæresten din det som er annerledes hvis du ikke har lyst og ikke er klar for det. Det kan være lettere å begynne med å bare fortelle kort om det.
Eksempler på ting du kan si
Jeg har noen arr på bena etter en brannskade da jeg var barn. Det går greit, de gjør ikke lenger vondt, men jeg har liksom ikke lyst til å vise dem frem. Jeg skal vise deg dem en dag, men jeg vil gjerne vente til vi kjenner hverandre bedre.
Jeg liker å gå i langermede skjorter fordi jeg har psoriasis på armene. Det går greit og det er ikke smittsomt, men jeg trenger litt mer tid før jeg viser deg det.
Slike uttalelser viser selvsikkerhet. De forteller kjæresten din, eller den du er interessert i, at noe er annerledes med ditt utseende og du forklarer hvorfor du ikke viser det. Du forteller også at du ikke er helt klar til å vise det ennå, så de ikke skal spørre eller mase. Du beroliger også med at du vil la dem se det senere en gang, og dermed virker du ikke avvisende.
Magnus
Ikke bli overrasket hvis du finner en du er interessert i og den personen spør om din annerledeshet. Den som er interessert i deg har jo rett til å få vite det. Kanskje det er en fin hjelpetanke at dersom det virkelig er Den Rette, så syns hen det er helt OK.
Noen ganger reagerer den andre med en holdning som kan virke avvisende eller bagatelliserende: «Var det alt? Jeg trodde det skulle være noe fælt». Det kan bety at du selv er mer opptatt av din annerledeshet, mens andre kan ha vanskelig for å forstå at du opplever det som en stor sak. Dette skyldes ikke at de ikke føler med deg, og de vil deg jo alt godt, men for dem er dette ingen stor sak, siden du er så mye mer for dem enn bare utseendet ditt. Men det er lov å fortelle at du opplever det som vanskelig likevel.
Tips fra Ingrid
Et annet vanlig svar er at den andre forteller om noe ved sitt eget utseende som de ikke liker. Dette kan være irriterende hvis du synes at de bare snakker om bagateller. Men de fleste som reagerer på denne måten, gjør det for å prøve å vise at de også forstår hvordan det kan være å føle seg ukomfortabel eller misfornøyd med sitt eget utseende. Det virker kanskje ikke så opplagt for deg, men de mener det godt. Det er lov å si fra om at du føler det helt ikke kan sammenlignes, men det kan hjelpe deg å sette deg inn i hvorfor den andre sier det de sier.
«Jeg synes det er vanskelig å gjøre ting (f.eks. kysse, ta av klær) som gjør at den andre kan legge merke til det som er annerledes.»
Det er vanlig at ungdom kvier seg for å vise noen de er interessert i sin synlige annerledeshet, selv om de vet om at den finnes.
Hva kan du gjøre hvis du har det sånn?
Her er tre mulige løsninger på en vanlig situasjon. Velg én av dem, og se på tilbakemeldingen på det alternativet du velger.
Du er alene med en du liker godt, og dere begynner å kysse og ta på hverandre. Du har ikke snakket om eller vist det som er annerledes ved utseendet ditt og det gjør deg bekymret for at du nå må si noe om det. Selv om du gjerne vil dette, er du bekymret for hvordan den andre vil reagere på din synlige annerledeshet.
Tett og personlig – Noras erfaring
Nora:
Jeg vil gjerne kysse med kjæresten min og føle meg trygg på det, men er redd for hvordan han vil synes det er å kysse meg siden jeg er født med en leppe- og kjevespalte og har vært operert i munnen.
Alle tenåringer synes det er litt flaut og skummelt å skulle kysse og være intim med noen. Selv om nærhet og sex ofte kan være en viktig del av et forhold mellom to som er interessert i hverandre eller som er kjærester, er det viktig å føle seg vel med det. Det skal ikke være noe man kastes inn i, eller føler seg presset til. På ung.no kan du lese mye mer om dette med relasjoner, intimitet og sex.
Hvis du ønsker å ha en mer seksuell relasjon og f.eks. kysse eller være mer naken sammen med noen, men du ikke vet hvordan du skal håndtere annerledesheten din, kan du bruke SMART-metoden for å nå målene.
Så la oss prøve å behandle Noras problem som et SMART mål.
Noras mål – å kysse med kjæresten sin
- S Spesifikt
- M Målbart
- A Attraktivt
- R Realistisk
- T Tidsbestemt
Spesifikt: I stedet for å kalle Noras mål noe ullent som «å kysse», sier vi at målet er å «tørre å kysse kjæresten neste gang de ser på film og koser» – dersom Nora får inntrykk av at kjæresten også ønsker det. Nå er målet litt mer spesifikt.
Målbart: Målet er nådd når Nora har kysset kjæresten sin.
Attraktivt: Nora er glad i personen hun har møtt og vil veldig gjerne tørre å kysse han.
Realistisk: Nora har ingen fysiske hindringer som kan komme i veien for å kysse, men hun har tidligere unngått intime situasjoner og trukket seg litt tilbake når kjæresten har vist interesse. Hun er redd for at det skal bli feil og føler at det er et stort skritt å ta. Ved å lage en handlingsplan, og dele hovedmålet opp i mindre delmål, blir det lettere.
Tidsbestemt: Nora må bestemme seg for når hun tenker hun er klar for å kysse og hva som skal til før hun er klar; derfor er det nyttig å lage en handlingsplan.
Noras handlingsplan
Delmål: Snakke om å kysse
Kommunikasjon er nøkkelen i alle relasjoner. Nora kan ikke forvente at kjæresten forstår henne hvis hun ikke forteller hvordan hun har det. Selv om det er vanskelig, er det viktig at du forteller den andre det hvis du ikke føler deg komfortabel med en situasjon.
Nora bør kanskje starte med å fortelle kjæresten at hun liker ham og gjerne vil ta forholdet videre, men på grunn av sin spalte føler hun seg ikke helt komfortabel med å kysse, fordi hun er redd for at ham skal synes det er rart eller uvant. Nora kan for eksempel si:
Jeg liker deg veldig godt, og vil gjerne være enda nærmere deg, men jeg er redd for hva du vil synes om min spalte hvis vi kysser hverandre.
Delmål: Bli mer kjærlig på offentlige steder
Nora kan begynne å bli mer kjærlig på måter som ikke er å kysse. Nora kan begynne med å gå hånd i hånd eller å gi kjæresten klemmer når de er ute. Da vil kjæresten merke at Nora begynner å bli mer komfortabel med nærhet, og det blir lettere for ham å gjøre det samme mot Nora. Så de blir vant til å bli mer kjærlige uten å oppleve presset av å være på tomannshånd og føle at de må være intime.
Delmål: Se på film eller serier sammen
Nora og kjæresten hennes kan bestemme at de skal se på film eller serier sammen og kose, men uten å kysse hverandre. Da kan de for eksempel holde hverandre i hånden og klemmes, men uten at Nora trenger å føle seg nervøs for spalten. Hvis de gjør dette en stund eller noen ganger, vil Nora bli tryggere i situasjonen. Hvis begge synes det går greit, kan Nora deretter kysse kjæresten og se om de føler seg vel med det også. Det er viktig å gå langsomt frem, med et tempo som begge er fornøyd med.
Når det handler om å lage en handlingsplan som inkluderer andre, og spesielt når det handler om nærhet og sex, er det veldig vanskelig å lage en konkret tidsplan. Alle mennesker er forskjellige, og du og den du er sammen med må ta den tiden dere begge trenger for å nå målene. Hvis Nora noen gang underveis føler seg ukomfortabel med dette, må hun snakke om dette med kjæresten. Hvis Nora og kjæresten vil gå lenger enn å kysse, bør de hele tiden sjekke at begge synes det går i riktig tempo.