Del 2

Engstelse og angst

I denne delen av Ung Face It kommer du til å lære mer om engstelse og hva den gjør med deg. Vi skal se på hvordan du kan håndtere engstelsen din og overvinne frykten du kjenner når du gruer deg for noe.

Hva er engstelse?

Engstelse er følelsen vi har når vi er stresset, bekymret eller usikre på noe. Engstelse er en helt normal følelse som alle mennesker føler på av og til.

Ung Face It vil kunne hjelpe deg å håndtere engstelse og frykt for situasjoner eller sosiale settinger der du føler at ditt annerledes utseende kommer i veien for deg. Engstelse er en mildere form av angst. Angst er en sterk følelse av ubehag, uro, anspenthet eller forventning om at noe farlig kan skje. Hvis engstelsen blir til angst og tar for mye plass i livene våre, kan den gjøre oss syke eller hindre oss i å ha det bra. Da er det viktig å få hjelp. Dersom du føler at denne delen av Ung Face It ikke kan hjelpe deg med din angst, snakk med en voksen du er trygg på om dette, så kan dere sammen vurdere om du trenger mer hjelp enn Ung Face It.

Hvorfor føler vi oss engstelige?

Engstelse er kroppens naturlige forsvarsmekanisme. Når vi blir engstelige eller redde, skapes ekstra adrenalin og energi i kroppen. Har du for eksempel lagt merke til at hjertet banker fortere når du er redd? Det er fordi kroppen din skal ha ekstra energi dersom du trenger å flykte eller slåss mot en fare!

Tidlig i menneskehetens historie levde menneskene i små utsatte stammer ute i naturen, og kunne angripes av rovdyr (som løver) eller andre mennesker. Kroppen utviklet derfor en rask og effektiv respons som gjør at du enten kunne kjempe mot en fare eller flykte fra den (fight or flight response).

I dag kommer vi sjelden i situasjoner der vi enten må kjempe eller flykte fra farer, men kroppen har beholdt samme fryktrespons som var nyttig den gangen.

Animasjon av sprekker som kommer og går
Tørr munn
Animasjon av sirkel som blir større og mindre
Rask pust
Svetting
Høy puls
Kvalme
Svimmelhet
Andpustenhet

Kort øvelse: dine symptomer på engstelse

Prøv å huske sist du følte deg engstelig eller redd. Kanskje du måtte presentere noe til andre elever på skolen, ta en eksamen, starte i en ny jobb, eller du følte at folk så på deg? Prøv å huske hvordan det kjentes ut i kroppen (fang).

Symptomene som står lenger opp er en liste med hvordan det kan kjennes ut å være engstelig eller redd. Noen har flere og mange symptomer samtidig, andre har kun noen få. Hvilke symptomer opplever du vanligvis når du føler deg engstelig?

 

Dersom du liker å skrive og notere, kan du gjøre denne øvelsen skriftlig her.

Hyperventilering og panikksyklusen

Idas erfaring

Læreren til Ida er veldig imponert over noe Ida har skrevet, og har spurt om hun kan fortelle klassen om det. Dette synes Ida er veldig skummelt. For å slippe å gjøre det, finner hun på en unnskyldning i siste øyeblikk. Hun sier at hun er blitt syk.

Uken etter blir Ida spurt enda en gang om å presentere noe for klassen, og hun begynner igjen å føle seg engstelig. Siden kroppen hennes gjerne vil unngå den ubehagelige følelsen, er hennes første tanke «Hvordan kommer jeg meg unna?». Hun går til læreren med en ny unnskyldning.

Det er forståelig at Ida synes dette er ubehagelig. På kort sikt kan det kjennes som en lettelse å slippe unna, men problemet med angst er at den vokser seg større for hver gang man lar den vinne! Dersom man heller kjemper mot den og utfordrer seg selv, blir angsten svakere. Derfor er det Ida gjør med på å gjøre det vanskeligere for seg selv. Ved å unngå det hun gruer seg til gang etter gang vil Ida aldri komme seg ut av vanen med å flykte fra sin egen frykt.

Det er forståelig at du gjerne vil unngå å kjenne på engstelse, men ikke la den styre livet ditt! Hver gang du unngår de vanskelige følelsene, er det angsten som har vunnet. Hver gang du klarer å utfordre den, er det du som tar kontrollen på livet ditt.

Tidligere ba vi deg om å tenke på og eventuelt skrive ned de vanligste symptomene du føler på når du er engstelig.

Det er viktig at du kjenner dine egne symptomer på engstelse. Dersom du merker at de er der og vet hva det er, kan det hjelpe deg å bli mindre bekymret for at det er noe alvorlig når du føler på symptomene. Det kan være ubehagelig og skremmende å ha angstsymptomer, men selv om kroppen sender signaler og forteller deg at noe er farlig, er det faktisk ikke det. Dersom du merker symptomer på angst, prøv en av verktøyene du finner her til å redusere angsten.

Del 3

Håndtere din engstelse