Del 6

Oppsummering og øvelser

I kapittel 1 av Ung Face It har du lært om:

  • Vanlige utfordringer ungdom kan ha når man har et utseende som andre legger merke til. Vi har sett på utfordringer som sosial angst, å være veldig opptatt av eget utseende, hvordan man ser på seg selv og litt om andre menneskers reaksjoner. Du er ikke alene om du har noen av disse utfordringene!
  • Hvordan fokus på det «perfekte» utseendet påvirker oss.
  • Hvorfor det er slik at noen mennesker kan reagere negativt eller uhøflig på folk med et annerledes utseende. Vi utforsket hvordan du blir påvirket av andres negative reaksjoner.
  • Eksempler på hva som kan gjøre det lettere for deg å leve godt med et annerledes utseende. Du har blitt introdusert til «tenk-føl-gjør» og andre nyttige metoder for mestring, vi kommer også mer tilbake til dette senere i programmet.
  • Du har blitt stilt spørsmål om deg selv som kan hjelpe deg med å finne ut av hvordan du opplever det å leve med et tilstand som er synlig for andre.

Øvelser

Før du går videre til neste kapittel vil vi gjerne at du utfører en veldig kort øvelse relatert til vanlige utfordringer. Vi håper du kan ta deg tid til dette, da det er viktig å gjennomføre øvelsene I Ung Face It. Disse øvelsene vil lære deg å takle det som er vanskelig for deg på en bedre måte.

1. Tenk på én ting som du vanligvis tenker hvis noen stirrer på deg, snur seg bort fra deg eller overser deg.

2. Tenk på to ting som du kanskje ville sagt hvis noen spør deg om utseendet ditt.

3. Tenk på tre ting som du kan gjøre hvis folk stirrer på deg.

Tegnet illustrasjon av noe som minner om fyrverkeri. Alt i lys grønn farge
Tegnet illustrasjon av noe som minner om fyrverkeri. Alt i lys grønn farge

Gratulerer med å ha fullført kapittel 1!

Det kan være lurt å ta en pause på 6-10 dager mellom hvert kapittel av programmet, men å øve på tips og nye strategier er det lurt å gjøre litt av hver dag.

I kapittel 2 kommer du til å lære mer om sosiale ferdigheter, det vil si hvordan vi oppfører oss og hvordan vi oppfattes når vi er sammen med andre mennesker. Du vil lære hvordan du kan forbedre dine sosiale ferdigheter slik at du kan håndtere situasjoner du synes er vanskelige når du er sammen med andre.