Del 8

Oppsummering og øvelser

I kapittel 4 av Ung Face It har du lært om:

  • Hva tanker er og hvordan det vi tenker påvirker det vi føler og det vi gjør. Og hvordan det vi gjør påvirker det vi føler og tenker. Og så videre. Vi kaller det for tenk-føl-gjør linken.
  • Hvordan negative tanker ofte kommer fra tankefeller. Vi har sett på typiske tankefeller og hvordan de kan gjøre det vanskeligere i sosiale settinger. Andre ungdommer har gitt eksempler på sine erfaringer med negative tanker.
  • Hvordan du kan lære deg å fange opp dine tankefeller, sjekke dem ut og endre dem, slik at du tenker mer positivt. Dette vil føre til at du føler deg bedre.
  • Du har fått spørsmål du kan stille deg selv for å utforske dine egne negative tanker og finne tankefeller du kan løse.
  • Vi har sett på øvelser for å fange, sjekke og endre negative tanker. Øvelse gjør mester: Det er lurt å øve seg litt hver dag på å fange, sjekke og endre negative tanker! Slik kan man endre automatiske tankemønstre fra vonde til gode.
  • Det kan være lurt å øve hjemme med noen du er trygg på først. Når du føler det er blitt lettere, kan du prøve å øve i det daglige liv (med kammerater, på skolen, i butikken osv.)
  • Vi har sett på eksempler på negative tanker i ulike situasjoner og hvordan disse tankene kan påvirke følelsene dine og hva du gjør, som igjen påvirker andre.

Øvelse

Øvelse gjør mester. Derfor foreslår Ung Face It noen øvelser som kan hjelpe deg i hverdagen. Øvelsen til neste gang handler om å trene opp hjernen din til å fokusere på mer positive ting.

Tenk hver dag på tre hyggelige ting som har hendt i løpet av dagen. Skriv dem gjerne ned. Det kan være lurt å ha en fast rutine på dette, for eksempel å gjøre det like før du legger deg.

Du trenger ikke velge de store hendelsene som gjør deg veldig glad – det kan også være mindre ting som gjorde livet lettere eller fikk deg til å smile. For eksempel noen som plukket opp noe du mistet, noen som holdt opp døren for deg, eller smilte til deg på gaten.

Hvis du igjen og igjen trener på å se etter positive ting, lærer du hjernen din å automatisk legge mer merke til de små og fine tingene som skjer. Husk at hjernen er som en muskel, den kan øves opp! Å trene den opp til å huske små positive og hyggelige hendelser, kan hjelpe deg med å fokusere mindre på det som er negativt.

Tegnet illustrasjon av noe som minner om fyrverkeri. Alt i blå farge
Tegnet illustrasjon av noe som minner om fyrverkeri. Alt i blå farge

Gratulerer med å ha fullført kapittel 4!

Det anbefales å ta en pause på 6-10 dager mellom hvert kapittel av programmet, men det er også lurt å øve litt hver dag på de nye tipsene og strategiene du har lært.

I kapittel 5 vil du lære mer om «SMARTe mål». Vi ser på hva det betyr å sette seg mål, og hvordan bruke SMART metoden for å klare å nå målene sine. Vi ser også på utfordringer rundt kjærester og utseende, og du vil få høre om andre ungdommers erfaringer for å lære fra dem.