Del 6

Oppsummering og øvelser

I kapittel 5 av Ung Face It har du lært om:

  • Hva det er å sette seg mål, hvilke mål man kan sette seg og hvordan man kan nå målene sine.
  • Du har lært om SMART-metoden som du kan bruke for å sette deg mål og lage handlingsplaner som hjelper deg i målsettingen.
  • Eksempler på målsetting. Det er viktig at du husker at disse eksemplene er laget for å hjelpe deg i dine egne situasjoner og utfordringer. Hvis du opplever noe lignende som det du leste om i eksemplene, ta en titt på eksemplene igjen og se hvilke tips vi ga deg.
  • Utfordringer og mulige løsninger for kjæresteforhold når man har et annerledes utseende. Du har lært deg om hvordan sjekke og takle de negative tankene som kan komme, og fått eksempler på ting du kan si.
  • Vi har lært fra andre ungdommers erfaringer med kjærlighetsforhold og hvordan bruke SMART-metoden for å løse utfordringer.

Øvelse: SMART-metoden

I dette kapittelet av Ung Face It har du lest eksempler på hvordan man kan sette mål og lage en handlingsplan ved hjelp av SMART-metoden. Nå er det din tur! Tenk på et mål du ønsker å nå. Det kan være alt fra å lære noe nytt eller gjøre noe du aldri  har gjort før (men som du gjerne vil prøve) til å gjøre noe du vet at du klarer men synes er lite skummelt eller uvant. Husk at SMART-metoden fungerer best når det handler om å nå mål som ikke er for skremmende eller vekker mye angst – for om det er tilfellet, da kan du trenge mer hjelp i tillegg. Dette vil du lese mer om i neste kapittel av programmet.

Målet ditt:

Hvordan vil du gjøre målet til et spesifikt mål? F.eks. hvordan skal du gjøre dette? Når? Med hvem?

Kan du gjøre målet målbart? Hvordan kan du vite at målet er nådd?

Er målet noe som du syns er attraktivt? Er dette noe som du virkelig vil? Hvorfor?

Er dette et realistisk mål for deg? Finnes det noen hindringer? Er det noe som gjør at det faktisk ikke er mulig for deg å gjennomføre dette?

Hvis målet ditt er stort eller litt utfordrende – lag en handlingsplan med delmål. Prøv å skrive en handlingsplan, med 2 eller 3 mindre delmål som du kan gjennomføre på veien mot det endelige målet:

Delmål:

Er målet tidsbestemt? Prøv å lage en tidsramme for at du skal kunne nå delmålene og målet. Når skal du gjennomføre det første delmålet?

Husk eksemplene med å svømme i bassenget og begynne på skolen for å få noen tips. Sett gjerne opp et delmål som skal gjennomføres allerede kommende uke. Du kan øve deg med små mål i starten og mer sammensatte mål etter hvert som du blir godt kjent med SMART-metoden.

Tegnet illustrasjon av noe som minner om fyrverkeri. Alt i lilla farge
Tegnet illustrasjon av noe som minner om fyrverkeri. Alt i lilla farge

Gratulerer med å ha fullført kapittel 5!

Det anbefales å ta en pause på 6-10 dager mellom hvert kapittel av programmet, men det er også lurt å øve litt hver dag på de nye tipsene og strategiene du har lært.

I kapittel 6 vil du lære om engstelse og angst. Du vil lære om hva engstelse eller angst er, og om symptomer på angst. Vi går gjennom øvelser som hjelper, slik som pusteøvelser og muskelavspenning. Du vil bli presentert for en metode som heter «kjenne på vannet» og lære å ta i bruk «angststigen» for å utfordre deg selv på ting du blir engstelig av.