Del 2

Hvorfor er utseendet viktig?

Et press for å se perfekt ut

Mange synes utseendet er viktig, spesielt i vårt samfunn. Det er mye press for å se perfekt ut. For eksempel oppfordrer reklamen oss til å bruke sminke for å dekke over alle prikker og flekker. Som oftest bruker de bare «perfekte» fotomodeller med skinnende hår og kritthvite tenner for å selge andre skjønnhetsprodukter også.

Men husk én ting når det gjelder de «vakre menneskene» i media og sosiale medier: Mye av det vakre på bildene er juks. Sminkører dekker over alt som ikke skal synes, og bildene redigeres for å gjøre personen mer perfekt enn de er i virkeligheten. På videoen nedenfor kan du se hvordan de gjør dette:

00:00
/

Siden vi ser «perfekte» kropper og ansikter over alt, er det ikke rart at vi føler at vi ikke er bra nok. Det er heller ikke rart at mange oppfatter alle typer annerledes utseende som «rart», siden de ikke får se annet enn perfekte ansikter og kropper i blader, i sosiale medier, TV og i serier.

Men vi er alle forskjellige, og vi trenger ikke se like ut!

Sofie

I media ser vi ikke så veldig mange forskjellige utseender og kroppstyper. De viser vanligvis den samme typen, og det er greit nok, men det finnes jo også mange mennesker der ute med ulike skjevheter og annerledeshet, og de gjør også viktige ting. Vi burde se flere typer positive forbilder!

00:00

Eventyr og filmer

Helt fra vi er små blir vi «hjernevasket» til å tro at et pent menneske er et godt menneske, og at de som ser litt annerledes ut, enten er dårlige eller ikke spesielt hyggelige å være sammen med. I eventyrene slåss helter og heltinner mot skurker med ulike «misdannelser». Dette er et mønster som filmskapere, TV-produsenter og forfattere kanskje ikke tenker over og ikke river seg løs fra. Og hvis de med annerledes utseende ikke er skurker, vises de ofte som mennesker det er synd på.

Vi påvirkes mye av eventyr, filmer og sosiale medier. Det forsterker vår tro på at menneskers utseende også forteller oss hvordan de er på innsiden. Det kan gjøre at andre blir usikre når de møter noen som ser annerledes ut. Det kan igjen gjøre at de behandler deg ufint og på en urettferdig måte.

Førsteinntrykk

Utseende påvirker andres oppfatning av oss. Når vi møter noen for første gang, danner vi oss et førsteinntrykk og prøver å gjette hva slags menneske dette er. Basert på hvordan de ser ut – lurer vi på om de er hyggelige, kjedelige, smarte, vennlige eller rare. Kjennetegn som gjør at man skiller seg ut, kan føre til et negativt førsteinntrykk. Hvis du for eksempel snakker annerledes eller har et utseende som er annerledes på en eller annen måte, kan det føles vanskelig.

Men vi vet også at dette bare er førsteinntrykk, og at de ikke varer så lenge!

Så fort vi blir kjent med personen, forandrer som oftest førsteinntrykket seg. I Ung Face It (f. eks. i kapittel 2 og 3) vil du få tips om hvordan du kan påvirke andres førsteinntrykk, så ikke det som er annerledes med ditt utseende kommer i veien for møtet mellom deg og den andre.

Del 3

Andres reaksjoner