Del 3

Andres reaksjoner

Hvorfor er det slik at folk stirrer, stiller spørsmål og oppfører seg rart?

Mange blir ukomfortable nå de ser noe annerledes

Stirring er noe som er veldig vanlig, og noe alle gjør. Også folk som burde vite bedre, stirrer noen ganger.

Det skal ikke så mye til før vi stirrer. For eksempel tiltrekkes blikket vårt av en spesiell frisyre, en tatovering eller piercing. Blikket vårt trekkes automatisk mot noe som på en eller annen måte er annerledes enn det vi forventer. Bare noen få stirrer for å såre deg eller for å være ufine med vilje. Vi stirrer som oftest fordi vi vil vite mer om det vi ikke forstår som er annerledes.

Senere i kapittel 1, kan du lære hvordan du kan ta det mindre personlig hvis folk stirrer. Andres stirring skal ikke hindre deg i å få nye venner eller å ha det hyggelig ute blant folk.

Magnus er kortvokst og har lært at nysgjerrighet og stirring er veldig vanlig

Nå har jeg lært at det bare er naturlig nysgjerrighet som får folk til å stirre. Og selv om noen gjør narr av meg ved å stirre, er det mange andre som ikke gjør det. Hvis man aldri har sett noen med et utseende som mitt, blir man selvsagt nysgjerrig. Jeg prøver å legge merke til om jeg også stirrer. Hvis jeg ser noe jeg aldri har sett før, vil jeg sikkert stirre, jeg også.

00:00

Folk er bekymret for deg og vet ikke hvordan de skal reagere

Noen av de som legger merke til ditt annerledes utseende kan også reagere med å synes synd på deg, eller bli bekymret for deg. De kan bli bekymret eller brydd fordi de er usikre på hvordan de skal reagere eller hva de skal si. Du vil sikkert ikke at folk skal gi utseendet ditt ekstra oppmerksomhet eller synes synd på deg, men det er viktig at du husker at dette er naturlige reaksjoner og er ikke ment å være negativt.

Mange vil ikke en gang legge merke til at du ser annerledes ut, men hvis du er for opptatt av det selv, kan det påvirke ditt kroppsspråk. Ditt kroppsspråk kan da være det som tiltrekker seg den oppmerksomheten som du ikke ønsker. I kapittel 2 lærer du mer om kroppsspråk.

Hvordan får andres menneskers reaksjoner deg til å føle deg?

Nervøs eller sjenert?

Hvis du føler deg slik, er du ikke alene om det. Problemet er at du oppfører deg annerledes eller kanskje litt rart når du er nervøs eller sjenert. Da tiltrekker du deg dessverre enda mer oppmerksomhet, og sjansen øker for at noen vil stirre på deg. Da kan du tro at det er utseendet ditt de ser på, når det egentlig er oppførselen din. Kristian har skjønt at han noen ganger gjør det når han er ute blant folk.

Kristian

Det jeg sliter med, er at jeg har problemer med å smile, på grunn av lammelser i ansiktet. Det gjør meg ofte sjenert når jeg er sammen med mennesker jeg ikke kjenner, og jeg prøver ofte å se bort eller skjule ansiktet mitt. Derfor virker jeg ikke spesielt sosial, det bare funker ikke. Men kanskje reagerer andre mer på det de ser at jeg gjør, og ikke på hvordan jeg ser ut i ansiktet?

00:00

Gjennom hele Ung Face It vil du få hjelp til å lære deg å få mer selvtillit og håndtere det som er vanskelig for deg.

Sint eller opprørt?

Det er også veldig lett å gå i forsvarsposisjon (bli sint eller irritert) og tro at den som stirrer på deg er kritisk og ikke liker utseendet ditt. Du kan ødelegge for deg selv ved å bli sint eller irritert, og det er ikke alltid den beste måten å takle andres reaksjoner på. I neste del av kapittel 1 vil du lære mer om andre måter å reagere på som vil være til hjelp for deg.

Nora

På skolen var det noen som reagerte på utseendet mitt eller stirret på meg. Da ville jeg ikke være sammen med dem. Så jeg var ganske streng med andre, sikkert for å beskytte meg selv fra å bli såret. Jeg mener, ingen har lyst å være sammen med en som stirrer på deg. Men nå har jeg forandret meg ganske mye, jeg prøver heller å forstå hvorfor de stirrer, at det kanskje egentlig er naturlig. Jeg merker at det hjelper meg i å være mindre sint, som gjør at andre bedre liker å være sammen med meg.

00:00

Synes du andre dømmer deg?

Det er veldig vanlig å tro at alle som stirrer, gjør det fordi de dømmer deg på en eller annen måte, positivt eller negativt. Også de som ikke har et annerledes utseende tenker ofte slik.

Hvis vi føler oss trygge på oss selv og fornøyd med oss selv, antar vi at andre ser på oss fordi de liker det de ser.

De stirrer fordi jeg ser bra ut

Jeg ser kul ut

De liker stilen min

De liker klærne mine

Men hvis vi ikke har det så godt med oss selv, og ikke trives med utseendet vårt, eller vi vet at andre stirrer på noe som er litt annerledes, da tenker vi ofte at de stirrer fordi de er kritiske eller negative til oss.

De stirrer fordi de synes jeg ser rar ut

De er uhøflige

De er slemme

 

Slike tanker kan gjøre oss triste og sinte.

Vi påstår absolutt ikke at alle problemer som du støter på, skyldes at du tror folk er negative når de ikke er det – det er en altfor enkel forklaring! Noen mennesker er ufine, og det skal vi ikke godta. Men det er viktig å huske at vanligvis ønsker folk å behandle deg helt vanlig, de vet kanskje bare ikke helt hvordan de skal gjøre det. De tror kanskje det er spesielle måter de bør oppføre seg på som de ikke kjenner til.

Husk at det kanskje er første gang de ser noen med ditt utseende.

Ida

De negative folkene som er nedlatende til ditt utseende, som skjeller deg ut eller kaller deg stygge ting, ja, dem kan du bare kutte ut. Men de som ser på deg med åpen munn og ikke engang merker selv at de stirrer – ikke avskriv dem bare fordi de ikke aner hvordan de skal oppføre seg sammen med deg eller fordi de oppfører seg dumt.

00:00
Del 4

Hva hjelper?