Del 4

Hva hjelper?

Tenk, Føl, Gjør.

Tenk – føl – gjør

Det første steget du kan ta for å føle deg gladere og å ha det bedre sammen med andre, er å forstå den sterke sammenhengen mellom det du tenker, det du føler og det du gjør.

Våre tanker, følelser og handlinger (det vi gjør) påvirker hverandre hele tiden. Visste du at det du føler kan komme av tanken du tenker når du ser at noen stirrer på deg?

For eksempel: hvis du virker selvsikker og glad når du møter noen, får de mer lyst til å snakke med deg. Dermed slapper du av og får økt selvtillit. Hvis du virker nervøs eller flau når du møter noen, blir de usikre og vil nøle med å snakke med deg. Dermed blir du enda mer nervøs og utilpass.

I kapittel 4 vil du lære mer om sammenhengen mellom tenk – føl – gjør.

Forstå andres oppførsel

Folk som takler at de har et annerledes utseende, forstår vanligvis hvorfor andre mennesker stirrer på dem eller stiller spørsmål, og klarer eller velger å ikke ta det personlig.

Det er ikke helt enkelt, men prøv å forestill deg hvordan det kan være for andre å treffe deg for første gang. Det kan være aller første gang de treffer noen med et annerledes utseende. Hvis din annerledeshet skyldes en ulykke eller sykdom: prøv å huske hva du selv tenkte første gang du så ditt endrede utseende.

Husk at negative kommentarer fra andre ikke nødvendigvis skyldes fordommer eller at de ikke liker deg. Det kan like gjerne skyldes at de er usikre eller flaue for at de ikke vet hva de skal si eller gjøre.

Husk at du ikke er alene!

En viktig ting å huske når du bruker Ung Face It er at du ikke er alene! Det er mange ungdommer med samme utfordringer som deg.

Kutt ut metoder som ikke fungerer

Å sitte hjemme, droppe idrett eller sosiale samlinger, eller å bruke alkohol eller narkotika er dårlige metoder for å takle det du synes er vanskelig.

Du trenger ikke alltid være tøff og ta tak i det som er vanskelig. Noen ganger kan det være best å unngå ting, men hvis det blir en vane å unngå det som kjennes vanskelig, går du glipp av masse spennende muligheter, og i tillegg blir du nedfor eller deprimert. Dersom det er blitt slik for deg, kan det være på tide å finne noen nye metoder for å hjelpe deg selv – kanskje ved hjelp av Ung Face It.

Nyttige eller «positive» metoder for å mestre utfordringer

Husk at evnen til å mestre utfordringene du opplever ikke har noen sammenheng med hva som eventuelt er annerledes med ditt utseende eller hvor alvorlig din tilstand er. Noen ungdommer har et utseende som er veldig annerledes og klarer seg helt fint, andre har noe som er mindre synlig, men synes det er veldig vanskelig. Det er ikke hvordan du ser ut som bestemmer hvordan du klarer deg, men hvordan det føles.

Ungdom som mestrer utfordringer med et annerledes utseende:

Hvis du ikke føler at du klarer å ta tak i utfordringene dine enda, så ikke gi opp: Ung Face It vil hjelpe deg med det. Husk også at du kan spørre en venn eller voksen som du stoler på om hjelp til å øve på nye metoder og strategier.

Del 5

Spørsmål om deg