Del 2

Verktøykasse med sosiale ferdigheter

I denne delen skal vi se på hvorfor det kan føles vanskelig å være sammen med andre, og hvordan du kan bruke en «verktøykasse» med sosiale ferdigheter for å overvinne disse vanskelighetene.

Hvordan du oppfører deg påvirker hvordan andre oppfører seg

Du har allerede lært om hvordan et annerledes utseende kan gjøre det vanskelig å være sammen med mennesker du ikke kjenner så godt. De kan ha lyst til å stille deg mange spørsmål, de blir usikre, utilpass eller synes synd på deg. Dette kan gjøre deg for eksempel nervøs, sint eller opprørt, og kanskje du ikke vil at folk skal synes synd på deg!

Men hvorfor kan det være vanskelig å være sammen med mennesker du ikke kjenner så godt? Noe av grunnen kan ha å gjøre med det du gjør – måten du oppfører deg på eller framstår påvirker andres oppførsel. Hvis du forstår hvorfor sosiale situasjoner ikke blir som du ønsker, blir det lettere å lære hvordan du kan håndtere dem bedre. Nedenfor kan du se eksempler på hvordan det å bruke negative sosiale ferdigheter kan føre til vanskelige situasjoner med andre mennesker.

Tips fra Zahra

Som oftest blir andre mennesker mer påvirket av din oppførsel enn av ditt utseende. Hvis du er engstelig og virker unnvikende, føler andre seg lett avvist og de blir usikre på hvordan de skal oppføre seg.

00:00

Verktøykassen

Her kommer en verktøykasse med 6 metoder (verktøy) som kan gjøre det lettere å forbedre dine sosiale ferdigheter og bidra til at du har større glede av å være sammen med andre.

Poenget med en verktøykasse er å ha så mange forskjellige verktøy som mulig. Da kan man variere hva man bruker avhengig av hva man foretrekker og av situasjonen.

Noen av dem er kanskje nyttige for deg, og kanskje du allerede bruker noen av dem. Hvis du bruker noen allerede, er det veldig bra – slike teknikker vil hjelpe deg å lykkes!

Forståelse er viktig

Noen mennesker vet ikke hvordan de skal forholde seg til synlig annerledeshet. Noen blir veldig overrasket, bekymret eller usikre. Forståelse handler om å sette deg inn i deres situasjon og prøve å finne ut av hva de tenker og tror, slik at du kan velge riktig verktøy og føle at du har kontroll over situasjonen.

Dette er de 6 verktøyene:

Beroligelse

Engasjement

Selvsikkerhet

Mot

Humor

Avledning

Beroligelse

Folk ønsker ofte å bli beroliget om at alt er ok eller få en bekreftelse på at du har det bra. Derfor kan det være et bra verktøy å si noe, for å gjøre dem mer avslappet

  • Prøv å si noe kort om det du tror de har sett om utseendet ditt, og legg til noe som kan virke betryggende.
  • Hvis folk stirrer, er det lurt å ikke unngå øyekontakt, men heller smile til dem. De beroliges av at du er trygg og vennlig. Bare det at du snakker til dem viser at du er trygg på utseendet ditt, og at de også bør være det!

Her er noen eksempler på beroligende kommentarer:

Du la merke til mitt utseende – slapp av, det er ikke smittsomt

Skjelettet mitt vokste ikke riktig før jeg ble født- det er ok, det gjør ikke vondt

Hvis du stusser over ansiktet mitt – det er en føflekk. Jeg har hatt den siden fødselen

Hei, jeg ser at du ble overrasket. Det er jeg vant til, det går fint

Det er bare slik mitt øye/kinn/nese er, ikke bry deg om det

Å, det der er bare arr fra en ulykke, det er ikke så farlig

Engasjement

Verktøyet «engasjement» handler om å vise andre at du er hyggelig og engasjert. Du kan for eksempel:

  • Prøve å smile
  • Vinke når du ser noen du kjenner
  • Prøve å starte en samtale i stedet for å slippe til negative tanker i hodet ditt (dette vil du få vite mer om i del 3 i kapittelet)
  • Bruke en glad og vennlig stemme når du snakker med andre

Alle disse metodene viser at du er en positiv person og at du er engasjert. Å gjøre disse tingene vil gjøre at andre synes det er hyggeligere å være sammen med deg.

Selvsikkerhet

Å være selvsikker er å ta styringen i ditt liv ved å vise folk hvordan du føler deg eller hva du trenger.

  • Det er lurt å jobbe med å tørre å fortelle folk hva du føler eller ønsker. De vil respektere deg hvis du er selvsikker på en høflig måte.
  • Husk å bruke en rolig, men bestemt stemme, slik at du ikke oppfattes som aggressiv – å være aggressiv hjelper ikke!
  • For å virke selvsikker er det bra med en god kroppsholdning (skuldrene tilbake, hodet opp) og øyekontakt.

At du bruker verktøyet «selvsikkerhet» betyr ikke at du alltid får det som du vil, men det viktigste er at du har vist selvstendighet og vist at du har styringen. Det kan hjelpe å virke selvsikker hvis andre snakker om din annerledeshet eller erter deg. Senere i kapittel 3 vil du lære mer om hva du kan si og gjøre hvis andre snakker om utseendet ditt.

Mot

Verktøyet «mot» handler om å gjøre ting selv om de er vanskelige eller skumle. Å være modig er å gjøre noe på tross av usikkerhet eller frykt.

For eksempel:
Kanskje du synes det er skummelt å spørre butikkansatte om noe? Hvis du likevel tar mot til deg, går bort til dem og spør «har dere hot taco-saus?», venter på svar, takker dem og går igjen – da er du modig. Du klarte å overvinne det du ikke hadde lyst til å gjøre, det du var redd for.

Hvis du bruker selvsikkert kroppsspråk (god holdning, øyekontakt og smil), vil du føle deg modigere.

Mange mennesker bruker også positive tanker som hjelper dem å bli modigere. Du kan finne din egen positive tanke, men her er noen forslag på noen positive tanker som kan hjelpe deg å være modig:

Jeg klarer dette

Jeg er mye mer enn ansiktet mitt

Dette er meg og jeg er stolt av det

Hvis du blir kjent med meg, vil du like meg

Min annerledeshet er bare en liten del av meg

Pappa synes jeg er veldig kul, og det er jeg!

Jeg er veldig god til å fortelle vitser (eller synge/spille fotball/hjelpe vennene mine etc.)

Humor

Å fortelle en vits, å le av ting, og bruke humor kan være en effektiv måte til å få andre til å slappe av. Ikke alle situasjoner er morsomme, men verktøyet «humor» kan mange ganger bidra til at du har større glede av å være sammen med andre. Det er ikke sikkert du synes det passer for deg, men hvis du er en person som liker å bruke humor, kan dette være et nyttig verktøy.

Hvis andre reagerer på utseendet ditt eller kommenterer det kan du for eksempel si:

Jeg må ha satt på ansiktet mitt feil vei

Å hjelp, dét har jeg ikke lagt merke til eller Når i all verden skjedde dette?

Du er bare misunnelig

Det er bare slik jeg ser ut, det gjør meg lettere å gjenkjenne på bilder.

Det er et arr fra da jeg fikk fjernet en føflekk. Ganske tøft, ikke sant?

Jeg var med i en James Bond film og måtte hoppe fra et helikopter. Slikt skjer!

Prøv å se avslappet ut, smil selv. Med en munter stemme kan du oppfattes som glad og humoristisk, selv om du ikke nødvendigvis føler deg sånn!

Det er viktig å huske at du bare skal bruke dette verktøyet hvis du trives med det. Dette er en strategi som fungerer for noen, men ikke for alle. Dersom du for eksempel er veldig lei deg for det som er annerledes, er det ikke så lett å tulle med det. Husk at det handler om å finne ut hva som fungerer for deg.

Avledning

Verktøyet avledning eller «distraksjon» handler om å få andre til å fokusere på noe annet enn det som er synlig annerledes med ditt utseende.

Hvis du ikke har lyst til å snakke om utseendet ditt, kan du skifte tema for å få folk på andre tanker. Prøv å stille et spørsmål eller snakk om noe dere har til felles, for eksempel sport, musikk, serier. Dette tar oppmerksomheten bort fra ditt utseende, slik at de slutter å bry deg med det, og blir mer opptatt av deg som person!

Det er bare arr. Så du filmen i går kveld?

Ja, jeg har eksem. Den læreren gir virkelig mye lekser, eller hva synes du?

Det er bare slik ansiktet mitt ser ut. Hei, er dette riktig holdeplass for bussen til byen?

Å, dét. Jeg liker ikke å snakke om det. Så kul genser du har! Hvor er den fra?

Smil og øyekontakt hjelper alltid. Hvis du bruker avledning vil de fleste snart bli mindre opptatt av utseendet ditt og vil i stedet fokusere på hvem du er.

Prøv igjen

Når du prøver verktøyene fra verktøykassen, husk at de kanskje ikke fungerer første gang. Å forbedre sine sosiale ferdigheter krever øvelse. Ingen av verktøyene er lette å bruke dersom du ikke har prøvd dem før og alle verktøy passer ikke alle og heller ikke i alle situasjoner. Poenget er at du skal ha en verktøykasse med flere verktøy som du kan øve deg på. Det viktigste er å ikke være redd for å prøve, og hvis det ikke ble helt som du ønsket: ikke gi opp – prøv igjen, du kommer til å få det til!

Dersom du synes noen av verktøyene er vanskelige å forstå eller du ikke helt vet hvordan du kan øve på dem, snakk med en voksen du er trygg på. Da kan du kanskje få hjelp til å øve deg og dermed få det til.

Det kan være lurt at du kommer tilbake til denne siden flere ganger, for å minne deg på verktøyene som finnes og øve på de du tror passer deg best.

 

Del 3

Snakke og lytte