Del 4

Håndtere vanskelige situasjoner

Slik svarer du på spørsmål om ditt utseende

Når folk stiller spørsmål eller sier ting om utseendet ditt, kan det være nyttig å gi en forklaring. Det kan også gjøre deg tryggere.

Her er noen forskjellige måter du kan svare på:

Tips fra Ida

Velg en måte å svare på spørsmål om ditt utseende på som du føler deg komfortabel med og som passer til situasjonen. Det kan ta tid å føle seg trygg på gode svar som du kan bruke og det er derfor lurt å øve på dette. Snakk gjerne med en voksen du er trygg på som kan hjelpe deg med å både finne gode svar og å øve på dem. Det kan være lurt å ha flere svar, så kan du velge det som passer best til situasjonen du er i.

00:00

Slik håndterer du kommentarer om utseende ditt

Selv om det kan være forståelig at folk spør deg om utseendet ditt når de snakker med deg, er det upassende og ufint hvis fremmede eller forbipasserende kommenterer og det er helt lov å synes det er irriterende eller slitsomt!

Som du kanskje allerede har opplevd, finnes det mange som ikke er spesielt gode til å holde sine meninger eller tanker for seg selv!

Her er noen metoder du kan bruke hvis noen kommenter utseendet ditt:

Tips fra Nora

Du må være helt sikker på at personen faktisk sier noe om deg, før du bruker metoden «Forsvar deg»! Som vi sa i kapittel 1, kan det være lett å tro at folk snakker om deg når de ikke gjør det. Bare svar hvis du faktisk hørte hva personen sa.

00:00

Slik takler du at folk stirrer

Folk som stirrer på deg er en av de største utfordringene å håndtere hvis du har et utseende som andre kan legge merke til. Noen ganger mener folk egentlig ikke å stirre, og ser bort ganske raskt, men det kan hende du har opplevd folk som ikke slutter å stirre.

Små barn stirrer ofte mer enn andre, eller i alle fall mer åpenlyst, men de mener ikke noe vondt, de er rett og slett nysgjerrige og har ikke lært at man ikke skal vise det! Det kan derfor være lurt å gi dem en veldig enkel forklaring.

Amir:

Mine erfaringer er at barn nesten alltid stirrer og spør. De spør ofte på en måte jeg ikke liker, men jeg prøver å huske at de er unge og ikke forstår at de sårer meg. Jeg har lært meg å svare på en hyggelig, høflig måte. De lærer kanskje noe da, og neste gang de ser noen som er annerledes på samme måte, henger de seg kanskje ikke opp i det på samme måte.

00:00

Men når voksne eller tenåringer stirrer, er det noen svar du kan bruke for å sette dem på plass. For eksempel:

Med slike kommentarer kan du føle at du har kontroll over situasjonen, uten å virke for aggressiv.

Tips fra Magnus

Advarsel: Dersom noen virker truende, er den beste løsningen å bare gå sin vei.

00:00
Del 5

Spørsmål om deg