Del 2

Tenk, føl, gjør

Tenk, Føl, Gjør.

I denne delen av programmet vil vi se på hvordan dine tanker påvirker hvordan du føler deg og hva du gjør. Vi vil også se på noen måter som kan hjelpe deg å tenke mer positivt og føle deg bedre.

Tankefeller

Som du nå vet henger tanker, følelser og oppførsel tett sammen (tenk – føl – gjør). Dette gjelder for deg og for alle andre mennesker.

Nedenfor er det eksempler på:

  • hvordan følelsene dine kan påvirke hvordan du oppfører deg
  • hvordan andre menneskers følelser kan påvirke hvordan de oppfører seg

Tips fra Ida

Husk at akkurat på samme måte som dine tanker og følelser påvirker det du gjør, kan det du gjør påvirke dine tanker og følelser. Derfor er det ofte en god idé å velge å gjøre ting som du vet pleier å gjøre deg glad, for eksempel treffe venner, selv om du i øyeblikket ikke har lyst eller har negative tanker. Ved å treffe vennene dine (gjør) kan du bli gladere (føl) og du blir antakelig mer fornøyd med valget ditt og mindre dømmende (tenk).

00:00

Når du har lært at både du og personen du møter har følelser som påvirker oppførselen, blir det lettere å forstå hvorfor det kan bli som det blir. Med litt støtte og tålmodighet, er det mulig å tenke på disse eksemplene for å gjøre vanskelige sosiale situasjoner litt lettere og mer forståelige.

Det kan fortsatt være irriterende og slitsomt for deg, men kanskje det hjelper litt å forstå hvorfor det av og til blir litt feil og vanskelig for andre. Det er lov å kjenne på at det er slitsomt og urettferdig, men det kan være lurt å forstå hvorfor andre reagerer. Da kan du gjøre noe med det og få det bedre!

Del 3

Tankefeller