Del 2

Hva synes du er vanskelig og utfordrende?

Velkommen til det aller siste kapittelet i Ung Face It. Godt jobbet!

Kapittel 7 er en oppsummering av alle tipsene og metodene Ung Face It har gjennomgått siden du startet.
Vi starter kapittel 7 med å se tilbake på dette med vanlige utfordringer.

Tips fra Amir

Husk at du kan gå tilbake til deler av Ung Face It når du vil! Du trenger ikke å gjennomføre hele programmet igjen hvis ikke du vil, men kan velge de delene og øvelsen du syns er mest relevante for deg. Øvelse gjør mester!

00:00

Føle seg engstelig og ukomfortabel ute blant folk

Noen mennesker kan reagere på ulike måter når de møter andre med et annerledes utseende. Å være ungdom og oppleve dette kan få en til å føle seg usikker og engstelig for å treffe andre og å ferdes blant fremmede. Det er forståelig, for mange ungdommer i din situasjon har opplevd at andre kan reagere, stille spørsmål eller stirre. Ung Face It har gitt deg mange metoder og teknikker som du kan bruke til å takle andres reaksjoner.

Stirring og ufine kommentarer

Mange blir forvirret eller usikre når de ser noe de ikke forventer eller ikke er vant til. Mennesker kan ha lett for å stirre, kommentere eller stille spørsmål i slike situasjoner. Det kan gjøre at du blir lei deg, engstelig eller ensom. Alt som ser litt annerledes ut, kan skape nysgjerrighet, som for eksempel en tatovering eller piercing. Forskjellen er selvfølgelig at en tatovering eller en piercing er selvvalgt og at personen som har dette ofte ønsker at andre legger merke til det. Men det kan være nyttig å vite at vi mennesker ofte stirrer på noe som skiller seg ut fra det vi er vant med, og det er ikke alltid vi tenker over at vi gjør det.

Å bli defensiv eller sint

Det er lett å bli sint, opprørt, frustrert eller engstelig når folk stirrer eller kommenterer, særlig dersom det skjer ofte og du er lei det. Det er veldig forståelig og en helt normal reaksjon. Problemet er at det ikke hjelper deg å vise det. Du føler kanskje at alle dømmer deg eller vil deg vondt, men husk at mange ikke engang tenker over din annerledeshet. Mange er kanskje bare nysgjerrige, eller de ønsker å behandle deg helt vanlig, men vet ikke hvordan de skal oppføre seg fordi de blir usikre. Hvis du blir aggressiv eller går i forsvarsposisjon, eller du reagerer med å bli sjenert og tilbaketrukket, risikerer du at de blir enda mer usikre, noe som også gjør situasjonen vanskeligere for deg.

Tips fra Magnus

Folk er nysgjerrige, og noen på en ufin måte. Det er det ikke så lett for deg å gjøre noe med. Det du kan gjøre noe med, er hvordan du reagerer på det. Ved å være oppmerksom på ditt kroppsspråk og dine snakkeferdigheter, kan du ta kontrollen på noe av oppmerksomheten rundt det som er annerledes. Ung Face It har vist deg at det finnes mange metoder og verktøy du kan bruke for å vise andre hvem du er, så ikke det som er annerledes med ditt utseende kommer i veien for å bli kjent med nye mennesker!

Hvis du blir mobbet eller ertet, skal du ikke godta det. Hvis det skjer, er det viktig at du forteller det til noen du stoler på.

00:00

Når utseendet tar for mye plass

De fleste ungdommer er opptatt av hvordan de ser ut og blir oppfattet av andre. Det er helt normalt. Hvis man har et annerledes utseende, er det derfor vanlig at man tenker mye på det. Men hvis du blir for opptatt av hvordan du ser ut, kan det hende du oppfører deg på en måte som får andre til å reagere negativt eller bli usikre på deg. Det som da skjer er at utseendet ditt tar for mye plass i livet ditt. Ung Face It har gitt deg mange verktøy som du kan bruke hvis det er slik.

Hvorfor er utseende viktig?

Utseendet er viktig, spesielt i vårt samfunn hvor reklame, media og sosiale medier oppfordrer oss til å få et perfekt ansikt og en perfekt kropp.

Det er derfor ikke rart at folk ikke synes de er bra nok, og det er heller ikke overraskende at et annerledes utseende kanskje blir lagt mer merke til enn tidligere , siden vi bare blir vist så kalt ”riktige” og perfekte ansikter og kropper overalt i blader, på film og på sosiale medier! Det er viktig å huske at mye av det vakre på bildene i media er juks. Sminkører dekker over alt som ikke skal synes, og bilder og videoer bearbeides med filter for å gjøre modellene mer perfekte enn de er i virkeligheten. Dette er blitt avslørt gang på gang. Vi er alle forskjellige, og det er bra, selv om det kan føles urettferdig og vanskelig å være den som har et utseende som andre legger merke til.

Eventyr og filmer

Helt fra vi var små har vi lest eventyr og sett filmer hvor helter og heltinner slåss mot skurker som ser annerledes ut. Dette kan gjøre det vanskeligere å ha et utseende som andre kan reagere på. Det ytre utseendet kobles opp mot indre egenskaper: å være pen forbindes med det å være god. Det er viktig å huske at i det virkelige livet er det ikke slik!

 

Førsteinntrykk

Utseendet er ganske viktig når du møter noen for første gang – men det er mye annet som også spiller inn! En synlig annerledeshet kan være en ulempe når du møter noen for første gang fordi andre kan bli usikre. De legger kanskje mer merke til det som er annerledes enn hvem du er på innsiden, men så snart de lærer deg å kjenne og alt annet du er, blir utseendet veldig lite viktig. Det er mye du kan gjøre for å påvirke inntrykket de får av hvem du er innerst inne.

Å takle utfordringene

Du behøver ikke alltid være modig og utfordre deg selv, noen ganger er det best eller godt å velge å la være. Men hvis du stort sett alltid velger unngåelse når noe er skummelt, vil Ung Face It kunne vise deg og prøve ut andre verktøy og metoder som kan hjelpe deg.

Her er noen metoder som ungdom tidligere har opplevd at har hjulpet dem med å takle det å ha et annerledes utseende:

  • Jobbe med å bygge og bevare et godt selvbilde (sterk selvtillit) og velge å se positivt på fremtiden og sine muligheter
  • Utvikle gode sosiale ferdigheter (for eksempel å være oppmerksom på hvordan man kan oppføre seg som fungerer positivt når man møter andre)
  • Forstå hvorfor enkelte stirrer eller stiller spørsmål, men velge å ikke ta seg nær av det, selv om det også kan være irriterende og sårende
  • Ha aktiviteter utenom skolen, hvor man treffer andre med samme interesser, for eksempel idrett, drama eller musikk

Dette er metoder som du kan utvikle og bruke. Som en støtte for deg selv når du øver deg på disse metodene, kan det være lurt å be om hjelp fra venner og familie.

Del 3

Sosiale ferdigheter