Del 3

Sosiale ferdigheter

Sosiale ferdigheter er en av de mest brukte og mest effektive metodene for å hjelpe folk med et annerledes utseende å håndtere sosiale utfordringer.

Bruk av gode sosiale ferdigheter vil:

  • Gjøre det lettere å være sammen med andre
  • Gi deg flere positive opplevelser
  • Styrke din selvtillit

Kroppsspråk og snakkeferdigheter

Kroppsspråk

Kroppsspråk er en viktig del av hvordan vi uttrykker våre følelser og meninger.
Når vi snakker med noen, ser vi på den andre personens kroppsspråk, og bruker den til å forstå hva hun/han sier eller mener, noen ganger uten å tenke på det.

Tegnet illustrasjon av jente som holder bøker i hendene. Hun har en selvsikker holdning og et vennlig blikk. Tenet illustrasjon av jente som holder bøker i hendene. Hun har en usikker holdning og bekymret ansiktsuttrykk.
Kroppsholdning – hvordan du står eller sitter (f.eks. hodet og skuldrene)
Tegnet illustrasjon av øyne som ser ned. Tegnet illustrasjon av øyne som ser mot deg.
Øyekontakt – at du ser på den andre (eventuelt ser på neseroten)
Tegnet illustrasjon av en jente. Hun ser usikker og lei seg ut. Blikket ser bort til høyre side. Tegnet illustrasjon av en jente. Hun smiler med åpen munn og ser mot deg.
Ansiktsuttrykk – f.eks. smil
Tegnet illustrasjon av hender som fikler med hverandre. Tegnet illustrasjon av hender som driver med gestikulering, bevegelser med hendende.
Gester og fakter – f.eks. nikking og håndbevegelser

Snakkeferdigheter

Våre samtaler med andre består av mange deler og mye mer enn bare ordene vi sier.

Start en samtale

Det kan føles vanskelig å starte en samtale, særlig dersom man er litt engstelig eller sjenert. En hjelp kan være å spørre Hvem? Hvor? Når? Hva? Hvordan?

  • Det er lurt å velge åpne spørsmål som gir folk sjansen til å svare mer enn ja eller nei.
  • Bruk aktuelle hendelser.
  • Velg temaer det er lett å snakke om, f.eks. ting du vet at den andre er interessert i eller som dere har snakket om tidligere.
  • Prøv å øve deg på å bruke et selvsikkert kroppsspråk.

Kort øvelse

Les de fire eksemplene nedenfor på måter å starte en samtale. Avgjør om du synes de er nyttige eller ikke.

1

Jeg synes cupfinalen var spennende, og spiller litt fotball selv: hvilken idrett liker du?

2

Når drar du på ferie?

3

Jeg liker ikke hunder.

4

Hva synes du om den nye læreren?

Endre tema

Hvis du ikke liker å snakke om det aktuelle temaet, eller hvis den andre personen ser ut til å kjede seg når det er du som styrer samtalen, kan det være lurt å endre samtaleemne.

Det kan hende du kan bruke den andre personens kroppsspråk til å finne ut av hva de synes om et samtaleemne, men husk tankelesingsfellen: det kan hende du tar feil og at det lureste er å spørre.

Hvis du føler deg ukomfortabel med et tema, kan det være lurt å virke mer selvsikker enn du kanskje føler deg.

Forklar på en rolig og selvsikker måte at du gjerne heller vil snakke om noe annet. Dersom du virker rolig og avslappet når du sier dette, er det større sjanse for å bli hørt enn dersom du virker engstelig eller sint.

Håndter kommentarer om utseendet ditt

Folk som du ikke kjenner eller snakker med kan komme med kommentarer om utseendet ditt. Prøv følgende metoder, avhengig av hvordan du føler deg og av situasjonen du befinner deg i:

Tips fra Nora

Vær stolt over at du er den du er! Det er lurt å ikke høre på de som sårer deg eller gjør deg usikker – de sliter nok bare med sine egne problemer. Pust dypt, trekk skuldrene bakover og gå med selvsikkerhet. Øv deg på å tenke positive tanker og å tro på deg selv.

00:00

Vær forberedt

Å forberede seg er en av de beste måtene å håndtere sosiale situasjoner på, spesielt hvis du mangler selvtillit.

Du kan forberede spørsmål eller samtaleemner som du kan bruke i ulike situasjoner:

Du kan forberede deg på sosiale situasjoner før de oppstår ved å tenke på disse spørsmålene før hver nye situasjon:

Hvem er det sannsynlig at er tilstede?
Hva kan de være interessert i?
Hva snakker man om for tiden?
Hva har du til felles med de du kanskje vil møte?
Hva vet du om de folk som kommer til å være der?
Hvordan kan du bruke det du vet til å få samtalen til å dreie seg om noe annet enn det du synes er vanskelig å snakke om?

Verktøykassen

Våre sosiale ferdigheter og hvordan vi framstår og oppfører oss har mye å si for hvordan vi har det med andre og hvordan de reagerer på oss.

Hvis du kan se hvordan din egen oppførsel påvirker hvordan den andre personen oppfatter situasjonen og oppfører seg, har du allerede gjort fremskritt! Det er viktig å huske at vi mennesker oftere påvirkes av hvordan den andre oppfører seg enn av hvordan de ser ut.

Det kan være lurt å huske verktøykassen med seks metoder som kan gjøre det lettere å forbedre dine sosiale ferdigheter og bidra til at du har større glede av å være sammen med andre. Husk at noen mennesker ikke vet hvordan de skal forholde seg til noen som ser annerledes ut, så gi dem en sjanse. Hjelp dem ved å fortelle dem litt, ved å berolige dem og å prate med dem. Husk at du kanskje trenger å øve flere ganger på noen av metodene før du vet om de fungerer for deg.

Beroligelse

Hvis folk ser eller stirrer på deg, prøv å se på dem med et selvsikkert, beroligende blikk. Det er lurt å ikke unngå øyekontakt. Se gjerne på dem med et smil. Dette viser at du er selvsikker og vennlig og får dem til å slappe av.

Engasjement

Det er lurt å bruke et kroppsspråk som viser andre at du er vennlig og engasjert (f.eks. smil, håndbevegelser, holde hodet oppe og nikke) og bruke gode snakkeferdigheter (f.eks. å starte en samtale), for å vise andre at du er med. Å vise engasjement vil bidra til at andre synes det er hyggeligere å være sammen med deg.

Selvsikkerhet

Vær bevisst på hva du ønsker og trenger og be om det på en selvsikker måte. Det er lurt å øve på en god kroppsholdning og direkte øyekontakt, uten å framstå som aggressiv. Å være selvsikker betyr ikke at du alltid får det som du vil, men at du får gitt uttrykk for hva som er viktig og riktig for deg.

Mot

Mot er viktig når man gruer seg til noe og føler seg usikker. Som du har lært i Ung Face It, er mot et viktig verktøy når du skal bekjempe det du er redd for.  Dersom du har tendens til å fokusere på negative tanker, kan det være lurt å legge merke til de positive tingene du har oppnådd. Tanker der du oppmuntrer deg selv («Jeg kan gjøre dette”), god kroppsholdning (stå oppreist, med skuldrene trukket tilbake), smil og god øyekontakt kan bidra til at du faktisk føler deg mer modig!

Humor

Humor kan ta bort noe av trykket i en ubehagelig situasjon. Det er viktig å kunne le av enkelte situasjoner. Hvis du lærer å fortelle en vits eller å komme med muntre bemerkninger, kan det hjelpe deg med å ikke ta deg nær av ting og du får de du snakker med til å føle seg vel og mer avslappet.

Avledning

Dersom du opplever at andre har fokus på ditt utseende, prøv å få folk til å se, snakke eller tenke på noe annet ved å stille dem spørsmål eller å endre samtaleemne. Smil og øyekontakt hjelper alltid. Hvis du bruker avledning vil de fleste snart bli mindre opptatt av utseendet ditt og vil i stedet fokusere på hvem du er.

Hvis en situasjon ikke utvikler seg slik du håper, så prøv igjen. Ferdighetene og teknikkene Ung Face It har vist deg krever øvelse, gang på gang. Etter hvert vil du lære å mestre dem!

Kort øvelse

Hvordan kan du bruke verktøykassen slik at vanskelige sosiale situasjoner blir lettere for deg? Tenk deg at du er ute og handler, og du legger merke til en gutt som stirrer på deg:

1

Hvis du bruker verktøyet Beroligelse, ville du:

2

Hvis du bruker verktøyet Engasjement, ville du:

3

Hvis du bruker verktøyet Selvsikkerhet, ville du:

4

Hvis du bruker verktøyet Mot, ville du:

5

Hvis du bruker verktøyet Humor, ville du:

6

Hvis du bruker verktøyet Avledning, ville du:

Del 4

Tenk, føl, gjør og Fang, sjekk, endre!